Честата и прекалена употреба на алкохол води до продължителни генетични промени, водещи до още по-голямо пристрастяване към чашката. Това установи група американски учени от университета Рутгърс и Училището по медицина към Йейлския университет.

Изследователите са установили какво се случва под влиянието на алкохола с генома PER2, оказващ влияние върху биологичния часовник на организма, и POMC, отговарящ за реакцията при стрес. В експеримента са участвали три групи пациенти: умерено пиещи, употребяващи значително количество алкохол и алкохолици.

В последните две групи се е наблюдавала генетична модификация, известна като метилиране. Това означава, че към ДНК се присъединяват метилни групи, което влияе отрицателно върху активността на гените. Освен това, намалява генната експресия, т.е. скоростта, с която гените произвеждат белтъци.

Тези промени придобиват още по-изявен характер с увеличаването на количествата алкохол. Във втората част на експеримента учените са показали на участниците картини, предизвикващи стрес. След това им е предлагано да изпият алкохолна напитка. Установено е, че алкохолиците са склонни да пият повече при стрес.

„Ние открихме, че при хората, които пият много, ДНК може да се промени така, че да възникне още по-голямо желание да се пие. Това може да ни помогне да обясним, защо алкохолизмът предизвиква толкова силна зависимост“, заяви един от авторите на изследването, цитиран от БГНЕС.

Още статии

Преборете махмурлука за 11 минути... Учени от Сидни дават препоръки за това как да се преодолее болезнения махмурлук. Най-добрият начин за това, както се оказа, е медитацията. Само 11 мин...
Всеки трети българин не знае къде се намира черния... Всеки 5-ти българин има най-обща информация относно черния си дроб и неговите функции, показват данните на онлайн проучване „Запознатост на българите ...
Рисковете от едновременната употреба на алкохол и ... Темата за вредата от комбинирането на алкохол и енергийни напитки не е нова, като непрекъснато се появяват нови доказателства, че комбинацията се отра...
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.