банско

Банско отново в календара на Световната купа

Българският зимен център Банско отново получи привилегията да приеме стартове от Световната купа в алпийските ски при мъжете, информираха от ФИС.

Днес, 16 май, беше утвърден календарът за предстоящия сезон, като в пиринския курорт ще дефилира елитът в ските в самия край на сезона – между 22 и 24 февруари, когато ще се проведат стартове в суперкомбинацията, супергигантски слалом и гигантски слалом.

По традицията сезонът стартира в Зьолден в края на октомври, след което следват стартовете в Северна Америка, Европа, световното първенство в Аре през февруари, а финалите са насрочени в Андора. През 2020 година в Банско е планирано да има стартове и при дамите.

Пиринският курорт е организирал до този момент шест старта от календара на Световната купа в ските и сноуборда, като за последно това се случи през 2017 година. От ФИС нямат забележки към организацията, което улеснява всяко следващо кандидатстване.

Междувременно министерството на околната среда и водите разреши на концесионера на ски зона „Банско“ – „Юлен“, да започне укрепване на писта „Алберто Томба“, съобщава в.“Банско Утре“. От ведомството прецениха, че за стабилизирането на легендарното трасе, което през изминалата зима прие общо 7-ата си Световна купа в последните 9 години, не се налага процедура по оценка за съвместимост.

МОСВ потвърждава, че санирането на склон до „Томба“ на 1825 метра надморска височина е необходимо за обезопасяване и гарантиране на сигурността на ползващите пистата и пътя за хижа „Бъндерица“, както и за прекратяване на ерозионните процеси посредством конструктивни мероприятия и биологична рекултивация.

Всичките тези процеси не носят никакво отрицателно въздействие на природата и защитените зони от „Натура 2000“ по смисъла на Закона за биоразнообразието, категорични са експертите.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.