Още ли не си видял Белоградчишките скали?

Белоградчишките скали
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Белоградчишките скали са колкото познати, толкова и непознати за масовия турист у нас. Причината е прозаична. Изключителната природна забележителност се намира в най-изостаналия и беден регион в Европейския съюз – Северозападна България, наричан с ирония от местните Северозападнала. Преди години се вдигна изключителен шум около Белоградчишките скали покрай номинацията им в списъка за едно от седемте природни чудеса на света на Юнеско, но интересът замря бързо.

Иначе Белоградчишките скали са уникални скални образувания, разположени в западния Предбалкан и обхващат район, дълъг 30 км и широк 15 км. Този възхитителен природен феномен е изваян от стичащата се дъждовна вода и ветровете в продължение на 200 милиона години, превръщайки безформения камък в скулптури, наподобяващи митични същества, човешки силуети, животни и птици. Познати са с имената Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът и др.


Най-красивата и впечатляваща част от Белоградчишките скали попада в рамките на крепостта Калето. Тя е паметник на културата, имащ национално значение и е част от стоте национални туристически обекта. Простира се на 10 210 м2. Изградена е още преди основаването на България, тогава, когато земите ни са били част от Римската империя. Достъпът до нея е срещу билети на символична цена.

Ако тръгвате от София, то вариантите да стигнете до природния феномен са два. Единият вариант е през Петрохан и след това по главен път Е79 до Ружинци, където има отбивка, която по един живописен път ще ви отведе до Белоградчик. Вторият е през автомагистрала Тракия, Ботевград, Мездра и Враца, където също има какво да се види. Със сигурност обаче това не е пътуване за един ден и затова може да ви се наложи да отседнете някъде за една нощ. Чудесна опция е комплексът "Трите къщи" в близкото до Белоградчик село Воднянци, където ще намерите всички необходими удобства за един комфортен престой.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*