колоездене

Кажете „Не“ на болката при колоездене

Карането на велосипед е приятно забавление, но може да се окаже и доста болезнено за някои пректикуващи го. Не става въпрос за дискомфорта в седалищната част, който с течение на времето отшумява, а и тялото се пригажда. Тук ще се спрем на болките в коленете, които се появяват като следствие на някои наши неправилни действия на педалите.

1. Височина на седлото

Това е най-честата причина за болки при колоездене. Ако е ниско, то краката ви винаги са в полусгънато състояние, което натоварва коляното. Настройте височината на седлото така, че краката на педалите да бъдат напълно изправени.

2. Стил на натискане на педалите

Въртете педалите без допълнително усилие. Трябва да извършвате кръгови движение, а не да ги „натискате“ със сила до следващия оборот. В професионалното колоездене наричат този стил spinning или кръгово педалиране. То не позволява да се уморявате така бързо, ако влагате сили само в долно положение.

3. Краката трябва да сочат напред

Друга масова грешка е карането с обърнати навън или навътре колена. Тази поза не е естествена и води до допълнително натоварване. Вероятно сте виждали подобни „разкрачени“ колоездачи, като при тях това е съчетано и с много ниско поставено седло. Двойна грешка, която може да се окаже болезнена.

4. Липса на загрявка

Преди каране е хубаво да се разгреете, още повече, че знаете колко дълго ще карате. Направете две-три серии клякания без тежести. Ако все още изпитвате болки, то е добре да помислите за някакви загряващи гелове или наколенки, които ще намалят страданието при колоездене. В краен случай отидете на лекар.

Велосипед SPRINT APOLON 26″ 2017

Велосипед Pegas Fatbike Suprem Dinamic

Велосипед SHOCKBLAZE S5 SL ULTEGRA 2017

Велосипед Crosslander 27.5“ CrossCompact

Дамски планински велосипед Probike 6ST SENSE, 26″

Велосипед Probike TEMPO 24″, Бял гланц

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.