Всички пътища водят към Боровец

Боровец
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Лятото се изниза, есента се настани царствено и вече сме в очакване зимата да ни изненада. Ако сте любители на ските и зимните спортове, сега е много подходящо да направите инспекция на най-близките до София дестинации за практикуване. Макар Банско да беше наложено в последните години като първа асоциация за ски туризъм, в сърцата на софиянци рилският курорт Боровец винаги ще заема специално място заради близостта.

Пътуването с автомобил обаче си остава проблем, тъй като на места се изискват пилотски умения, но ако не бързате, то може да се превърне в истинска наслада. Ако желаете да избегнете трафика по пътя София – Самоков, може да изберете алтернативния маршрут през Бистрица и по билото на Витоша. В случай, че разполагате с цял ден, по трасето може да попаднете на доста интересни находки. Една от тях са прочутите горски джакузита в село Железница. Те представляват два басейна, изградени с труда на ентусиасти, камъни, които има в изобилие наоколо и малко цимент. Пълни са с гореща минерална вода, чиято температура целогодишно е 30 градуса. Подходящи са за ползване дори през зимата. Мястото е много популярно и обикновено през уикенда е пълно с хора, но в делнични дни е по-спокойно, но може да попаднете на нудисти. Който и да попитате в центъра на Железница за посоката към горските джакузита, ще ви упъти.

След като се отпуснали в тях, може да продължите пътя си към Самоков и Боровец. На около 50 км от София ще попаднете на прочутото село Белчин, известно с многото си щъркелови гнезда, а напоследък и с възстановената крепост Цари Мали град. В нея има много атракции за деца, което я прави подходяща за семейни излети. Инвестицията е на богат строителен предприемач, който е от този край и решил да остави нещо запомнящо се за поколенията. На 2 км от Белчин се намира село Белчински бани, което също може да посетите, ако сте пропуснали горските джакузита край Железница. В него има минерален басейн. Температурата на водата е 41 градуса и има доказани лечебни и профилактични въздействия върху опорно-двигателната система и кожните дерматити. Вече сте на 15 км от Самоков. По традиция пътниците минават с пълна газ през града, защото вече са уморени и наближат крайната цел - Боровец. Ако не сте от тях може да спрете и да разгледате много добрия музей в града, както и едноименния манастир. Вече може да продължите пътя си към Боровец.

През уикенда в курорта официално беше закрит летния сезон с голямо състезание по планинско колоездене, а лифтовите съоръжения излязоха в профилактика, за да са готови за предстоящата зима и хилядите скиори и сноубордисти. Може да си изберете някой от страхотните пешеходни маршрути с различна степен на трудност. Ако не познавате района, възползвайте се от услугите, които предлагат в курорта, като срещу минимална цена ще ви бъде осигурен планински водач, а тръгването е от информационния център в емблематичния хотел "Рила".

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*