Пътуване до малкия Париж

Букурещ
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

След като обиколихме знакови места в България, време е да погледнем и оттакък границата, като в нашия случай това ще от другата страна на Дунав. Румънската столица Букурещ е разположена доста близо до България и е любимо място за посещение на българите от североизточната част на страната, тъй като на практика е по-близо от София. За Букурещ се говори много и то не от вчера. Навремето градът е бил наричан Малкия Париж, както Русе например е бил Малката Виена. Подобно на Париж и той си има Триумфална арка, но годините на соца са оставили своите белези. Сърцето на румънската столица е Старият град, където са най-добрите заведения като “Стоте бири” на Улицата на ковачите. Ако пазите диета, то вашето място в “Лабораторията за коктейли”, където ще ви разбъркат импровизация, от която да ви се зачервят бузите. Другите заведения и сами ще откриете, но кракът ви със сигурност ще стъпи в магнита за гостите на румънската столица – Дворецът на народите, където е сградата на сегашния парламент. Зданието е втора по големина административна сграда в света след Пентагона в САЩ. То е емблематично за епохата на сваления диктатор Николае Чаушеску и символ на кич и разточителност. Говори се, че за него са похарчени 3 милиарда евро сегашни пари. 20 000 работници и 700 инженери и архитекти са се трудили по реализацията на мегасградата, в която столичният партиен дом може да се нанесе шест пъти!В последните седмици се заговори много за Букурещ покрай велоалеята на улица “Раковски”, която някак провинциално мнозинството отрече и поиска да бъде премахната. Calea Victoriaei е централна за румънската столица и изграждането на алеята също предизвиква недоволства в началото, но с времето хората свикват, а и тя заживява собствен живот, като се превръща в туристическа забележителност.

С Румъния си приличаме в дребната битова престъпност и затова се препоръчва на туристите да внимават, за да не станат жертва на обир. От Външно министерство предупреждават гражданите да бъдат особено внимателни при посещения на големи магазини, пазари, гари, автогари, както и при спиране на бензиностанции и край пътя (за почивка или ремонт на автомобила).
Съветът е да не оставят без надзор в автомобила чанти и предмети, привличащи вниманието на крадците.
В случай на кражба, българските граждани следва да се обърнат към най-близкото полицейско управление или Посолството на Република България.

Ето и адресите и контактите на родните дипломати:
Посолство на Република България в Букурещ, Румъния
Адрес: Bucuresti, sector 1, str. Rabat nr. 5
Тел.: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59
Факс: +40 21 230 7654
Дежурни телефони в извънработно време: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59
Е-mail: Embassy.Bucharest@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/romania

Консулска служба
Адрес: Bucuresti, sector 2, str. Vasile Lascar nr. 32
Тел.: +40 21 318 79 78
Факс: +40 21 318 79 79
Е-mail: Consular.Bucharest@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/romania

В Румъния се влиза безвизово с валидна лична карта или паспорт, както и валидна Европейска здравноосигурителна карта, която покрива спешната и неотложната медицинска помощ. Повече информация може да бъде намерена на страницата на министерството или от познати, които вече са предприемали подобно пътуване. Пожелаваме ви лек път и приятно прекарване, ако сте се решили на подобен тур.

Ако сте решили да опитате прословутата велоалея, то със сигурност ще ви трябва автомобилен багажник за велосипед, който може да закупите оттук за символична цена.

Багажник за колело Peruzzo Modena

КУПИ

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*