Четем и препрочитаме “Пук!” на Валери Петров

Валери Петров
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

От 20 април четем и препрочитаме любимата на няколко поколения приказка „Пук!” на Валери Петров. Възхитително ново издание с твърди корици, илюстрирано от Мила Янева-Табакова. Художественото оформление е дело на Кирил Златков, а издателството е “Колибри”.

„Пук!” (64 стр., цена: 15 лв. издателство “Колибри”) потапя децата в приказното приключение на малката Лили, която опознава подводния свят. Това се случило едно лято. Съвсем близо до плажа, от който долитали смях и викове, стърчала сред пясъка стъклена телефонна кабина.

А вътре в кабината стояло малкото Лили по банско костюмче и слушало приказка. Но ето че отнейде се появил Набръчкания човек, който много бързал да телефонира. Няма да разказваме цялата приказка, ще кажем само, че е пълна с изненади – странни морски животни, прилични на хризантеми, кафяви и зелени водорасли сред приказни пасбища, където се стрелкат шарено набраздени рибки. Лили среща и едно „ужасно” същество, риба, то се знае, само че кръгла като балон, цялата ъглеста и бодлива… Така започват чудатото приятелство на Лили със страшния Хрили и синята приказка „Пук!”, посветена на всички деца и хора с добри сърца…Валери Петров не се нуждае от представяне, защото е любимец и на малки, и на големи. Ненадминат поет и преводач (б.р. достатъчно е да си припомним, че мнозинството от нас познават творчеството на Уилям Шекспир чрез преводите именно на Валери Петров), драматург и сценарист от вида на „хвърчащите хора”, той е автор и на скъпоценни произведения за деца, много от които имат филмови версии и драматизации.

Незабравими са приказките „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Пук!” и „Бяла приказка”, обединени в сборника „Пет приказки”. И тъй като в умовете на всички, които го обичат, Валери Петров продължава да живее, на 22 април беше отбелязан рождения му ден в Столичен куклен театър, като събитието даде старт на Световния ден на книгата на 23 април.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -