Вече познаваме и ценим Черния петък или Black Friday

В навечерието на една от най-големите търговски кампании за годината – Черния петък или Black Friday – рекордните 95% от българите споделят, че знаят какво представлява шопинг събитието, а 73% от тях възнамеряват да се възползват от специалните оферти и да направят покупка. Това показва ежегодното проучване на Kantar* за нагласите и очакванията за деня с големите намаления. Черния петък, който дава старт на празничното пазаруване, навлезе у нас преди 6 години, когато едва 10% бяха чували и само 5% се включиха в него.

Българският Black Friday е дигитален

Два пъти повече от хората, които ще отидат във физически магазини, са тези, заявяващи, че първият им избор за пазаруване на Черния петък е онлайн – 62,9% от потенциалните клиенти. Пазаруващите онлайн са 77,1%, което бележи повишение спрямо предходната година, когато са били 70,4%. Най-активна е групата 25-34 г., следвана от 18-24 г. (съответно 90,4% и 83,6% от тях правят покупки през интернет). Това е продължаваща тенденция от предишните години, която експертите обясняват с множеството предимства на електронната търговия за бързо и лесно пазаруване – независимо къде се намираме и по всяко време на деня, все повече и през мобилните устройства.

Велосипед SPRINT APOLON 26″ 2017

Велосипед Pegas Fatbike Suprem Dinamic

Велосипед SHOCKBLAZE S5 SL ULTEGRA 2017

Велосипед Crosslander 27.5“ CrossCompact

Дамски планински велосипед Probike 6ST SENSE, 26″

Велосипед Probike TEMPO 24″, Бял гланц

В мрежата може да сравним цените на предлаганите стоки и да изберем най-изгодната покупка, да избираме между хиляди специални оферти и да персонализираме преживяването с най-подходящите за нас методи на плащане и доставка.

Изборът онлайн

Водеща платформа сред дестинациите за онлайн шопинг по време на Черния петък е eMAG.bg – посочвана като първи избор от 26,7% от отговорилите в проучването, които възнамеряват да направят своите покупки в мрежата. Прогнозите на самата компания са, че един от трима души с достъп до интернет в страната ще посети техния Black Friday през мобилната апликация или сайта на eMAG.
За всеки по нещо

Изследването отговаря и на въпроса какво ще се търси най-много на Black Friday. Водеща е категорията Дрехи, към която са се насочили над 40% от възнамеряващите да направят покупки, следвана от Обувки (20,5%), Продукти за лична грижа и красота (13,7%) и Малки домашни електроуреди (12,9%). Мобилни телефони и Телевизори са сред търсените категории за съответно 8,7% и 5,6% от потребителите.

Тенденциите за най-търсените продукти в различните възрастови групи се определят от техния лайфстайл и потребности. Младите (18-24 г.) се ориентират основно към дрехи и са с повишен интерес към лаптопи и гейминг конзоли спрямо останалите групи; 25-34 г. и 35-44 г. се насочват към дрехи, обувки, козметика и малки домашни електроуреди; а спрямо цялостната извадка 45-55-годишните предпочитат стоки за дома и декора и малки домашни електроуреди.

Колко ще похарчим?

На въпроса колко възнамеряват да похарчат по време на Black Friday, 63,1% от анкетираните, пазарували онлайн, са посочили сума между 100 и 750 лв., като 17,9% от тях са предвидили между 350 и 500 лв. Покупки за над 1200 лв. имат намерение да направят 5,5%, а за под 50 лв. – 4,8%.

* Националното представително проучване е проведено по поръчка на eMAG сред 1000 респонденти на възраст между 18 и 55 г., живеещи в цялата страна, в периода 16–28 октомври 2019 г.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.