вино

In vino veritas

Есента е време освен за вадене на балтоните, така и за прибиране на реколтата. Това се отнася в най-голяма степен за производителите на грозде и вино. Навсякъде в страната цари гроздобер, който по традиция стартира около 14 септември – Кръстовден. Още докато се прибира гроздето, опитните лозари могат да пресметнат колко вино ще излезе. Прогнозите за тазгодишната реколта на производителите и експертите са за изключително висококачествено вино, без обаче това да доведе до скок в цената. Винарските предприятия планират да приберат и преработят около 200 000-220 000 тона грозде, което ще бъде като цяло с висока захарност – предпоставка за добро вино. Според данните на статистиката в България има над 660 000 дка лозя, като много от тях са направени или реновирани по европейски програми. Неслучайно в последните години набира популярност така наречения винен туризъм. Ако не сте планирали уикенда, може да си подарите една разходка до две популярни изби, които се намират недалеч от София, но внимавайте с дегустациите, особено ако шофирате. Нашите предложения са за намиращите се на 5 км една от друга изби Орбелус и Вила Мелник в района на Петрич и Сандански.

В Орбелус се гордеят с произвежданото от тях органично вино, а самата сграда на избата е с формата на буре. В лозята се отглеждат традиционния за региона сорт Ранна Мелнишка лоза, който присъства и във всички червени вина Орбелус. Отглежданите сортове – Ранна Мелнишка лоза, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Гренаш Ноар, Примитиво, Пти Вердо, Марселан, Мурведър, Вионие, Шардоне и Пино Гри.

Избата е отворена за посещения всеки ден от 10:00 до 17:00 в работни дни и от 10:00 до 15:00 в празнични дни. Цените започват от 3 лв и достигат до 45. В първата влиза чаша вино, разходка из винарната и беседа със специалист. По-високата включва дегустация на пет вида вина, хапки от биологични сирена и колбаси, хляб и минерална вода, както и разходка до лозята и евентуално участие в гроздобера. Всеки посетител може да отнесе вкъщи и от вината, като ще получи специални цени.

Само на 5 км от изба Орбелус се намира популярната Вила Мелник, която разполага от 2013 година с нова и модерна винарна.
Тя също приема посетители, като в делнични дни това е между 9 и 17 часа, а в събота и неделя – между 10 и 18 часа. Избата се намира на 7 км от град Мелник и е основана и управлявана от потомствени винари, които продължават над 200-годишна традиция. Цените за посещение отново започват от 3 лв и достигат до 30, като задължително влиза беседа с енолог и запознаване с етапите на производство на виното.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.