Всеки хол – фитнес зала

Редовната физическа дейност носи ползи за тялото и ума, посочва Световната здравна организация (СЗО) в препоръките си за поддържане на здравето по време на пандемията от коронавирус.
От организацията призовават хората да се движат и да спортуват у дома или навън. Последното е възможно само извън обществените паркове и градинки, тъй като това носи сериозни глоби засега в България.
В България с въвеждането на извънредното положение в средата на март бяха затворени фитнес залите и бяха забранени масовите спортни прояви, а по-късно и някои ограничения за индивидуален спорт на открито. В тази ситуация в социалните мрежи започна споделяне на онлайн тренировки и препоръки за специализирани мобилни приложения, които да подпомагат поддържането на форма в новата ситуация.
Специализираните спортни магазини, които са затворени заради мерките срещу разпространението на коронавируса, обаче отчитат раздвижване на онлайн продажбите. Желаещите да продължат да спортуват българи поръчват основно стоки за домашен фитнес – постелки за аеробика, гири и дъмбели за тренировки, домашни фитнес уреди.
„От въвеждането на извънредното положение и съответно затварянето на физическите ни обекти, онлайн търговията ни бележи ръст с над 150% спрямо същия период на миналата година и с около 4-5 % повече спрямо предходните седмици“, заявиха от голяма международна верига за спортни стоки пред „Дневник“. Очакванията са тенденцията да се запази и дори да се засили, ако извънредното положение се удължи и след 13 май.
От друга верига посочват, че през първата седмица на извънредното положение се е наблюдавал рязък спад на онлайн поръчките. „Хората бяха в шок и още не можеха да свикнат с мисълта, че ежедневните им процеси са променени. През втората седмица има леко възстановяване на продажбите, но все пак нивата са под тези от преди ограниченията.
Отдаваме това най-вече на очевидния факт, че почти всички места за правене на спорт са затворени – фитнес зали, плувни басейни, зали за групови тренировки по йога, аеробика, спининг и други. Дори и бягането в парка е забранено, което е български феномен – в повечето държави причините, заради които е разрешено да се излиза от вкъщи, винаги включват „спортуване на открито“, но само по единично или в групи до двама души. У нас е разрешено да разходиш кучето, но не и да си раздвижиш тялото“, коментират от веригата в отговор до изданието.
Сериозен ръст в онлайн продажбите се отчита и при стоките за домашен фитнес. Наред с фитнес уредите като велоергометри, кростренажори, пътеки за бягане и аксесоари, се наблюдава и повишено търсене на артикули като сглобяеми футболни врати, топки за футбол, сгъваеми портативни баскетболни кошове и топки за баскетбол, тенис маси, хилки и топчета за тенис на маса, електронен дартс, батути за скачане. Спортните дрехи и обувки също продължават да са търсени, тъй като са неизменна част от спортната екипировка макар и в домашна среда.
Една от големите вериги зали пък предлага фитнес уреди под наем.
От Асоциацията за фитнес и здраве прогнозират 70% по-малко посещения в залите и след извънредното положение.
Любопитен факт около пандемията е, че бяха изкупени всякакви принадлежности, наподобяващи маски за защита от заразяване с вируси. Наложи се дори една от веригите да обяснява специално, че маските за гмуркане са единствено за тази цел и не носят отговорност при медицинска и санитарна употреба.
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.