Не се е скъпил Господ, когато е нареждал този край

Вършец
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

“Не се е скъпил Господ, когато е нареждал този край. Не са се скъпили и хората, които са го доуреждали” е написала известната поетеса Дора Габе за град Вършец и региона, а цитатът й е поставен на видно място на сайта на общината.

Във време на модерните СПА-курорти Вършец определено е загубил скорост, макар и в града да има съвременни хотели с удобства.
Липсата на шумна реклама се обяснява с местоположението на градчето в Северозападна България. Той се намира едва на 88 км от София през прохода Петрохан, на 30 от Монтана и на 25 от Берковица. Има три подхода. За единия, през Петрохан, вече споменахме. Другите са през Ботевград и Витиня, който е 145 км. Заобиколен е, но е и най-лек за шофиране. През Петрохан има остри завои, а ръката на водача трябва да е постоянно на скоростния лост, което уморява. Третият е през Нови Искър и дефилето, но също е доста уморителен заради завоите.

Самият град Вършец възниква покрай минералните си извори и цялото му развитие е подчинено на балнеологията. За рождена година на модерната му епоха се счита 1910-а, когато е построена първата държавна минерална баня с управител Дамян Иванов. Интересът е голям и се прави нова баня. Центърът на града е прорязан от Алеята с чинарите, които вече гонят вековна възраст и са много красиви. По онова време градчето наистина процъфтява, като има парк, втори по големина у нас, след Борисовата градина в столицата. Отваря и казино, в което се правят конкурси за красота, като първата Мис Вършец е избрана през 1938 година. В общи линии Вършец в първата половина на ХХ век е нещо Велинград в момента.

Да не пропуснем водата, която е в основата на всичко. Тя е хидрокарбонатно-сулфатнонатриева и измира със средна температура 37 градуса – бистра, без мирис, с приятни вкусово-питейни качества, ценни химични съставки и слаба минерализация. Във Вършец има доста места за отсядане, а веднъж попаднали там не пропускайте да разгледате Общинския музей, да се разходите под сянката на чинарите и парка. И разбира се и минералните бани. Новата баня е построена през 1930 година в бароков стил, днес тя е напълно обновена. Разполага с минерален басейн и вани, които се използват за лечение на редица заболявания като болести на централната нервна система, опорно-двигателния апарат, съдово-сърдечни, еднокринно-обменни заболявания и др. И последно, но не по-важност - Вършец е изключително приятелски настроен към велосипедистите, които в момента се превръщат в една от най-влиятелните прослойки туристи, тъй като са платежоспособни и ценят наистина добрата услуга.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*