Габиони

Да кажем „Не“ на бетонирането

Габионите са алтернатива и изглеждат много шик

Твърдо сме против повсеместното бетониране и заличаването на природата. И не става въпрос само за черноморското крайбрежие, Витоша, Рила, Пирин, Родопите. Нека започнем с малки стъпки от собствения си двор или дворче.

От години металните конструкции „габиони“, което в превод означава голямо гнездо, са алтернатива на бетона. Те представляват модули с правоъгълна форма и различни размери. Запълват се с речен или кариерен камък с подходящ размер, съобразен с отворите или растера на мрежата. Габионите се характеризират с висока гъвкавост, дълготрайност, здравина, водопропускливост, икономичност и умело се вписват в околната среда и изглеждат много шик. Извън бита намират приложение главно при предотвратяване на ерозионни проблеми, защита на откоси, изграждане на подпорни стени, хидротехнически съоръжения и други.

Габионите се произвеждат от шестоъглова двойно усукана мрежа с растер 6×8 или 8x10cm от дълбоко поцинкован (дебело покритие цинк), дълбоко поцинкован с PVC или с покритие тип GALFANтел, и имат различни размери като височина, широчина и дължина.
Някои от предимствата на габионите са минимален обем работа по подготовка на основните съоръжения. Простотата на конструкциите не изисква многобройна квалифицирана работна ръка при монтажа. Не е нужна направата на нови дренажни устройства (системи), защото габионните конструкции се явяват пропускливи. Много по-евтини и по-бързо приложими са във всеки един случай, особено при природни бедствия.

С габионни конструкции може да се твори и изкуство. Достатъчно е да се разходите до националния стадион „Васил Левски“ и ще видите от страната му откъм метростанцията комплекс от такива произведения, които си стоят там от последната му реконструкция.

С габиони може да си направите освен ефектна подпорна стена, така също и красива ограда, вместо да зидате тухли, а съседите със сигурност ще ахнат. Минават ни и идеи за употреба в интериора, но определено за такова нещо трябва да се консултирате с половинката си, защото дамите не харесват много суровата красота на камъка, освен ако не е скъпоценен.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.