Голата олимпиада от древността до наши дни

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Мъжката библия “Плейбой” се отказа от показването на голи тела на страниците си, но традицията продължават спортните издания, особено с приближаването на лятна или зимна олимпиада.

Преди девет години знаменитото американско списание на ESPN “Body Issue” пусна за първи път снимки на полуголи атлети в опит да постигне успеха на достигналото култов статут издание на “Sport Illustrated” за бански костюми и определено успя.

Всъщност връзката между голотата и спорта не е нова, а корените й са още в зората на олимпийските игри в древна Гърция. Първият гол атлет се казва Орсипус от град Мегара, който решава да участва в бяганията на 15-ата олимпиада през 720 година преди новата ера напълно без дрехи. В решението му е имало и политическо послание. Така той решава да покаже цивилизованост на фона на заплахата от смятаните за варвари персийци, които са застрашавали източните граници на Гърция.

За персийците голотата е била в разрез с моралните им норми, докато за гърците е била символ на превъзходство на цивилизацията им. Източници разказват, че обичайното облекло дори на жените в Спарта било …без дрехи. Неслучайно от тази епоха са запазени толкова много статуи на голи мъжки и женски тела.

Атлетите са били идеални музи за творците, които са ваели камъка. Тялото на спортиста е било символ на гръцката цивилизация, превъзходство и самоконтрол. По-късно Микеланджело намира вдъхновение в тези древногръцки статуи, за да извае прочутия си “Давид”.

Всички помним филма “300” и смелите спартанци, които до един демонстрират коремни плочки. Историкът Доналд Кайл пише в книгата си “Спорт и спектакъл в древността”, че “човешкото тяло, мъжко или женско, облечено или съблечено, во онази епоха е било символ. Напълното разголване на спортистите на арената е изразявало мъжество, статус, свобода и физическа сила и превъзходство”.

Именно тази наистина древна традиция продължава и днес като непосредствено преди всяка олимпиада спортни звезди от различни страни демонстрират телата си дискретно от страниците на спортни издания.

Някои като тенисистката Серина Уилямс пък използват формата, за да протестират срещу наложения стереотип за красиво тяло. “Аз съм, която съм и се харесвам”, казва Серина.

Съвременният човек, колкото и да харесва тялото си, трудно може да си позволи да отиде гол на фитнес или боксова тренировка например. Затова има достатъчно облекла на пазара, които едновременно показват силата ни и прикриват голотата.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -