Грижи за колелото през зимата

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Топлото време накара хиляди да „разконсервират“ велосипедите си и да са възползват от неочакваната възможност да се отдадат на любимото хоби – карането на колело.

По принцип зимата рядко предоставя щастливата възможност за колоездене, но има велосипедисти, за които сезонът няма значение. Един от най-основните съвети, които ще ви дадат във всеки сервиз, е през зимата да карате с малко по-намаслена верига, за да се избегне корозията.През лятото се прави точно обратното, защото по смазката полепват прахови и други твърди частици, които увеличават триенето и съответно корозията. Докато стискаме палци топлото време да се задържи и да си караме велосипедите максимално дълго, не е лошо да си припомним и някои основни правила за колоезденето в снежна обстановка, систематизирани от сайта velocafe.bg.

Никога не забравяйте следните основни неща: при по-дълбок сняг не спирайте да въртите, препоръчително е да не се сменят предавките и да се кара само на най-ниските; не бързайте и не променяйте рязко скоростта, с която се движите; движете се там, където е утъпкано; дръжте здраво кормилото и не правете резки движения с него. Сменете педалите, ако са с клипсове, защото закопчаването е почти невъзможно при сняг.

Хубаво е да монтирате плоски педали, защото ще можете да обуете топли непромокаеми обувки. Спуснете гумите, за да имате повече контакт с повърхността и да сте по-стабилни. Препоръчително е също на заснежени пътища да се кара на по-ниски предавки с по-лесно въртене на педалите. Избягвайте рязкото натискане на спирачките и резките завои.

Ако се спускате по заснежен път, натиснете спирачките възможно най-леко. При каране в града е хубаво да избягвате трамвайните релси, за да избегнете подхлъзване, както и коловозите от автомобилите.

Желателно е също така да не пестите от екипировка – каска, наколенки, обувки с водонепроницаема мембрана, водоустойчиви дрехи, ръкавици и други.

Хубаво е и другите открити части на велосипеда, освен веригата, да се обработят с антикорозионни смазки срещу влиянието на солта и лугата, с която ръсят пътищата.

Не ни остава нищо друго освен да ви пожелаем приятни часове в компанията на вашия велосипед! Ако пък ви липсва муза може да се запознаете с вдъхновението на словашката мегазвезда Петер Саган.

Комплект ключове за велосипед Sigma PT 16

Комплект ключове за велосипед Sigma PT 16

КУПЕТЕ СЕГА


 

Вижте още статии

Коментирайте първи

Коментар

Имейл адресът Ви няма да бъде публикуван


*