Грижи за колелото през зимата

Топлото време накара хиляди да „разконсервират“ велосипедите си и да са възползват от неочакваната възможност да се отдадат на любимото хоби – карането на колело.

По принцип зимата рядко предоставя щастливата възможност за колоездене, но има велосипедисти, за които сезонът няма значение. Един от най-основните съвети, които ще ви дадат във всеки сервиз, е през зимата да карате с малко по-намаслена верига, за да се избегне корозията.

През лятото се прави точно обратното, защото по смазката полепват прахови и други твърди частици, които увеличават триенето и съответно корозията. Докато стискаме палци топлото време да се задържи и да си караме велосипедите максимално дълго, не е лошо да си припомним и някои основни правила за колоезденето в снежна обстановка, систематизирани от сайта velocafe.bg.

Никога не забравяйте следните основни неща: при по-дълбок сняг не спирайте да въртите, препоръчително е да не се сменят предавките и да се кара само на най-ниските; не бързайте и не променяйте рязко скоростта, с която се движите; движете се там, където е утъпкано; дръжте здраво кормилото и не правете резки движения с него. Сменете педалите, ако са с клипсове, защото закопчаването е почти невъзможно при сняг.

Хубаво е да монтирате плоски педали, защото ще можете да обуете топли непромокаеми обувки. Спуснете гумите, за да имате повече контакт с повърхността и да сте по-стабилни. Препоръчително е също на заснежени пътища да се кара на по-ниски предавки с по-лесно въртене на педалите. Избягвайте рязкото натискане на спирачките и резките завои.

Ако се спускате по заснежен път, натиснете спирачките възможно най-леко. При каране в града е хубаво да избягвате трамвайните релси, за да избегнете подхлъзване, както и коловозите от автомобилите.

Желателно е също така да не пестите от екипировка – каска, наколенки, обувки с водонепроницаема мембрана, водоустойчиви дрехи, ръкавици и други.

Хубаво е и другите открити части на велосипеда, освен веригата, да се обработят с антикорозионни смазки срещу влиянието на солта и лугата, с която ръсят пътищата.

Не ни остава нищо друго освен да ви пожелаем приятни часове в компанията на вашия велосипед! Ако пък ви липсва муза може да се запознаете с вдъхновението на словашката мегазвезда Петер Саган.

Комплект ключове за велосипед Sigma PT 16

Комплект ключове за велосипед Sigma PT 16

КУПЕТЕ СЕГА

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.