Двоен повод да си поговорим за любовта

За любовта
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Двоен повод имаме да отворим отново темата за любовта. Първият е настъпването на сезона за започване на сериозна връзка – есента, който ще посрещнем през уикенда. А вторият е 52-ият рожден на хулигана на френската литература Фредерик Бегбеде. Той се е превърнал в един от съвременните класици, който с на пръв поглед хладен цинизъм представя своята гледна точка. Един от бестселърите му е романът “Любовта трае три години”, който е изпълнен с крилати фрази, споделяни безброй пъти в социалните мрежи. Опитахме се да подберем някои от най- и по-непопулярните умозаключения на елегентантния френски автор.

“Отначало всичко е прекрасно. Дори вие”.
“Беше време, когато всичките ми приятели пиеха, после се дрогираха, после се изпожениха, а сега всички се развеждат, преди да умрат”.
“Всичко е казано в песента на Фере: “С времето преставаш да обичаш”.
“Някои мадами имат такъв кравешки поглед, че изведнъж започва да ти се струва, че си междуселска железница”.
“Най-голямата полза от развода е, че когато си миеш ръцете, по пръстите ти не остава сапун заради халката”.
“Мъжете са като чушките, първо трябва да ги попариш”.
“Самотата сее превърнала в срамна болест. Никой не иска да бъде сам, защото така му остава прекалено много време за мислене. А колкото повече мислиш, толкова по-умен ставаш, следователно и по-тъжен”.
“Пред ХХ век любовта е телефон, който не звъни”.
“Любовта не е просто да страдаш или да причиняваш страдание. Понякога тя е и двете едновременно”.
“Накратко, ако една креватна история може да се превърне в любовна история, обратното е твърде малко вероятно”.
“Както се смяташ за незаменим, така и веднага ти намират заместник”.
“Ето ви един съвсем прост тест, за да разберете дали сте влюбен: ако след четири-пет часа, прекарани без вашата любовница, тя започне да ви липсва, това означава, че не сте влюбен – ако бяхте, десет минути раздяла биха били достатъчни, за да направят живота ви непоносим”.
“Много мъка има по земята, но трудно може да се намери по-голяма от тази, която изпитва жената, когато разбира, че любовта, която си изпитвал нея, си отива”.“Човек отначало напуска дома на родителите си, сетне понякога напуска дома на своя първи брак и изпитва все същата болка, болката, че завинаги е останал сирак.”
“Научих преди всичко, че за да бъдеш щастлив, трябва да си бил много нещастен. Без чиракуване, без болка щастието не е трайно. Любовта, която трае три години, е любов, която не е изкачвала планини и не е потъвала на дъното, а е паднала наготово от небето. Любовта е трайна само когато всеки от двамата знае нейната цена и по-добре да си е платил предварително, инак има опасност да трябва да урежда сметката след това. Ние не сме подготвени за щастието, защото не сме привикнали с нещастието. Ние сме възпитани в преклонение пред удобството. Трябва да знаеш кой си и кого обичаш. Трябва сам да си довършен, за да можеш да преживееш една недовършена история.”

“Любовта представлява една великолепна катастрофа: знаеш, че пред теб има стена, и въпреки всичко даваш газ. Тичаш право към своята гибел с усмивка на уста. С любопитство очакваш кога точно ще гръмне всичко. Любовта е единственото предварително програмирано разочарование, единственото нещастие, което всеки може да предвиди и всеки път желае отново.”
“За да бъдеш щастлив се нуждаеш от сигурност, за да си влюбен, се нуждаеш от несигурност.”
“За да се чувства добре, една жена се нуждае от мъж, който да й се възхищава. Поне аз така виждам нещата. Цветето се нуждае от слънце.”
“Ако жена ви е на път да ви стане приятелка, време е да предложите на някоя приятелка да стане ваша жена.”

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*