Да си подредим собствения хладилник

Хладилниците отдавна са част от живота си. Но знаем би как правилно да нареждаме и съхраняваме продуктите в тях? Кое може и кое не бива да поставяме в хладилника, за да не загуби вкусовите и полезните си качества?

Наскоро категорично беше доказано, че е лоша идея доматите да се държат продължително време, защото губят от и без това малкия си вкус, ако са купени от големи вериги. По-добре е да се оставят на открито, за да продължат да зреят.

Плодове и зеленчуци
Ако плодовете и зеленчуците не са в голямо количество, не е нужно да се слагат в хладилника, за да не загубят вкуса си. Това е особено валидно за споменатите вече домати.

Зрелият лук и чесън също не бива да се съхраняват при ниска температура, достатъчно е да са поставени на тъмно и прохладно място.

Най-добрият вариант е тези продукти да се съхраняват в хартиени пликове, отделно едни от други, в прохладно помещение, където няма пряка слънчева светлина. Ако разполагате само с полиетиленови пакети, следете продуктите в Ктях да останат сухи.

Хляб
Не е добра идея да се съхранява в хладилник, тъй като освен че губи вкуса си и поема аромата на другите продукти, той много по-бързо изсъхва.

Мед
Медът губи част от полезните си свойства, при продължителен престой на ниски температури. Препоръчва се да бъде поставен на прохладно, тъмно място. Ние лично си го държим в стар, изключен от мрежата хладилник, който чудесно влиза в ролята на долап, а така се увеличава и неговия живот, вместо да попадне на сметището.

Кафеавтомат Philips HD8652/59

Кафеавтомат Philips HD8827/09

Еспресо машина Heinner

Еспресо машина Heinner

Еспресо машина Star-Light

Еспресо машина DeLonghi

Зелени подправки
Зелените подправки също са от продуктите, които губят вкуса и аромата си при ниски температури. За предпочитане е да се натопят във вода и да се оставят на стайна температура. Ако искате да ги изсушите, измийте ги добре и ги почистете от гниещи стръкчета. Разстелете ги върху кърпа и ги оставете да изсъхнат напълно. След това ги сипете в стъклен буркан. Плътно затворени, те ще запазят задълго аромата си. Може и да ги стегнете с ластик или конец и провесите на простора, за да изсъхнат по-бързо. Така са правили бабите ни.

Картофи
В хладилник те губят вкусовите си качества. Предпочитаният начин за съхранение е на тъмно, прохладно място. Изложени на светлина, бързо прорастват.

Чай, кафе
Макар да не е типично, някои домакини предпочитат да съхраняват тези продукти в хладилник. При продължително съхранение, влагата и ниските температури влияят неблагоприятно на вкуса и аромата им. За предпочитане е да се съхраняват в плътно затворен стъклен буркан.

Олио, зехтин
Грешка е да се съхраняват в хладилник. Добре е да са на хладно и тъмно, защото светлината снижава антиоксидантната им активност.

Шоколад
И неговото място не е в хладилника, защото губи вкуса си. Е, ако се е разтопил от горещините и искате отново да се стегне бързо, то може да ускорите процеса в хладилника.

Кое-къде 
Горните нива на хладилника са предназначени за млеката и маслото, така са възможно най-далеч от суровите продукти. В средната зона се разполагат готвените храни.
Сиренето е най-добре да се съхранява на средните нива, дори в кутия, така температурата за него ще е оптимална.
Суровото месо, плътно опаковано или в кутия, се поставя на най-ниските нива (или в камерата), без контакт с останалите продукти, заради опасността от предаване на болестотворни бактерии.
Препоръчва се яйцата да се съхраняват на горните нива на хладилника. Там температурата е малко по-висока. Освен това трябва да бъдат изолирани от останалите продукти. Най-добре е да си останат в опаковката от магазина.

Хигиената

Редът е много важен и за хигиената. Следете за развалящи се продукти и своевременно ги изхвърляйте, като не допускате появята на процеси на гниене и мухлясване. Все пак личният ви хладилник не трябва да заприличва на този в офиса, където гледката не винаги е приятна заради оставени и забравени във времето кутии с недовършена храна.

Друг плюс от правилното подреждане и почистване е, че така ще имате повече място за бирата, което хич не е за пренебрегване.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.