Да ти замръзне цивката

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

През зимата ни замръзват не само цивките (*виж бележката по линия), както бабите ни наричаха течащите ни носове от хремата, а и някои от невероятните водопади, с които е осеяна България.

Вярно, не могат да се мерят по мащаби с Ниагара, но са си наши и е пропуск, ако не сме ги посетили, особено през зимата. Замръзналите водопади са изключително красиви, а алпинистите ги използват, за да се тренират в ледено катерене.Едно от най-популярните места за тази цел е Полска Скакавица, който е изключително достъпен, а има и много организирани посещения, при които удобството е, че сте придружени от планински водач, чийто компетентни услуги ще ви струват едва 10 лева.

Как протича едно подобно посещение? Желаещите след предварително записване се събират на Централна гара в София към 7.30 часа сутринта. Влакът за Кюстендил тръгва в 8.00 и пристига на спирка Скакавица около 10.10 ч.

Възможно е да има разминавания, защото все пак БДЖ не е швейцарските железници. За около 30 минути пеш се стига под водопада. Там може да се полюбувате на гледката и да се изкачите до рекичката, която дава началото му.

Водата идва от карстов извор и е богата на калциеви соли. При излизането от земята под високо налягане протича химична реакция и се образува калциев карбонат, който е неразтворим във вода и се утаява. Получава се скалата травертин.

Подобни водопади са също Крушунските, Варовитец зад Етрополския манастир и други. Може да продължите по пътя през село Полска Скакавица и за около 1.30-2 часа да стигнете до живописното село Раждавица.

За него има интересна история за смяната през 1989 г. на името на селото, което до тогава се е казвало Ръждавица, но нея ще ви я разкаже подробно планинският водач. Влакове за София има в 14.40 и 16.29 часа, така че със сигурност ще си бъдете вкъщи за вечеря, след като сте прекарали един чудесен ден навън.

*цивка — съществително име, женски род
мн. ч. – цивки, ж. Разг.
1. Ледена висулка.
2. Сопол.
3. Малък отвор на съд с течност, от който се пие.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*