Докоснете се до световната купа по футбол

световната купа по футбол
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Тази година е подготвила несравними емоции и вълнения за феновете по целия свят заради предстоящото световно първенство по футбол.

Предстоящият турнир на FIFA в Русия е сред ключовите спортни събития на годината. В същото време, феновете му в България ще му се насладят по-рано от очакваното, благодарение на една неповторима възможност – да видят отблизо най-желаната футболна награда в света и да се снимат с нея на 14-и февруари в София. Посещението е част от световната обиколка на купата на FIFA с Coca- Cola.

Тридесет и два национални отбора по футбол са в процес на трескава подготовка за победата, а бъдещият притежател на трофея ще трябва да премине през тежки изпитания и да вложи много вяра и умения по пътя към успеха. В същото време, колекционерите на спомени в България ще се насладят на първата си среща с купата.

Трофеят ще бъде достъпен напълно безплатно от 14:00 до 22:00 часа в Sofia Event Center, Paradise Center. Той ще пристигне в София със специален самолет в компанията на поп-звездата Михаела Филева и популярния влогър Емил Конрад.Билети за събитието ще бъдат раздавани на най-запалените футболни почитатели на входа на Sofia Event Center, като те ще осигуряват достъп за конкретни часови слотове. Късметлиите, взели навреме своя пропуск, ще имат невероятната възможност да се снимат със статуетката, която за първи път стъпва на българска земя.

Представяме ви 10 любопитни факта, които да ви подготвят за срещата ви с най-желаната спортна награда в света:

– Сегашният трофей е второ поколение на престижната награда, създадена за първото Световно първенство по футбол на FIFA през 1930 г.

– От 1930 г. до 1970 г. световната футболна купа изглежда различно и носи името „Жул Риме” в чест на президента на FIFA, който първи е организирал първенството. Тя е връчена за последен път на отбора на Бразилия. Изработена е от масивно сребро и позлатена, а синята й основа е изградена от полускъпоценни камъни.

– Дизайнът на настоящия трофей е поръчан от FIFA. Новата оригинална купа е връчена за първи път на отбора на Западна Германия през 1974 г.

– Франц Бекенбауер – Кайзерa, е първият футболист в света, удостоен с купата при триумфа на Германия.

– Единствено отборите-победители в първенството, и държавните глави имат право да докосват трофея.

– Настоящата статуетка е изработена от масивно 18-каратово злато, а основата й е изградена от малахит. Тя тежи 6 кг и 142 г и е висока 36.8 см.

– Отборът на Германия е печелил настоящия трофей три пъти, следван от двукратните шампиони Бразилия, Аржентина и Италия. Отборите на Франция и Испания са го печелили по веднъж.

– Отборите-победители от Световното първенство по футбол печелят оригиналния трофей, но той неизменно остава притежание на FIFA. Според правилата на FIFA победителят задържа временно оригинала на купата, след което получава за постоянно позлатена реплика на трофея като доказателство за изключителното си постижение.

– Двата трофея са били жертви на редица опасности. През 1966 г. купата „Жул Риме“ изчезва от експозицията, съпътстваща Световното първенство по футбол в Англия. Малко кученце я открива, заровена под едно дърво. Тя е открадната отново през 1983 г. в Рио де Жанейро, но така и не е открита повече. Спечелила правото да задържи статуетката в качеството си на трикратен шампион, тогава Футболната асоциация на Бразилия поръчва изработката на нейна реплика.

– В продължение на дълги години трофеят остава истинска загадка и рядко е показван пред широката публика извън церемониите по награждаване. Това е четвъртият път, в който Coca-Cola и FIFA си партнират, за да покажат трофея по света. България е сред държавите, които ще бъдат негов домакин за първи път.

Световната обиколка на купата на FIFA с Coca-Cola е вълнуващо и ексклузивно изживяване. Обикновено трофеят бива излаган публично единствено в Музея на футбола на FIFA в Цюрих, при тегленето на жребиите за Световното първенство по футбол и по време на финалните мачове.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*