Приемате ли достатъчно протеин

Приемате ли достатъчно протеин?

Как да разберем дали приемаме достатъчно количество протеин?


Когато приемаме необходимото количество протеин, ние се чувстваме жизнени и изпълнени с енергия. Не изпитваме глад и нашите мускули се възстановяват оптимално.

Протеинът има фундаментална роля по отношение на работата на имунната система, отговорен е за производството на хормони и хемоглобин, който доставя кислород на тялото. Ето и някои основни признака, по които можете да установите дали приемате достатъчно протеин.

1. Косопад

Ако имате косопад и сте установили, че косата ви губи гъстотата си това може да е сигурен знак, че се касае за липса на протеин. Тъй като косата е изградена основно от протеин наречен „кератин“, ако нивата му в организма са ниски е много вероятно да се появи косопад. Но да не забравяме, че има и други причини за загубата на коса, а именно липсата на желязо. В такъв случай е необходимо непременно да се консултираме със специалист.

2. Трудно зарастване на рани

Друга основна функция на протеина взима участие в заздравяването на рани. Независимо дали става дума за прорезна рана, натъртване или по-сериозна увреда, ако забележите, че възстановяването протича бавно, това може да е още един сигурен знак за липса на протеин.

3. Депресия

Протеина се разпада до аминокиселини, които участват в производството на много важни субстанции, включително невротрансмитери. Тези естествени химически субстанции подпомагат работата на мозъка и нервната система и някои от тях са отговорни за нашето настроение. Един от примерите се отнася за добре познатия „серотонин“, който се формира от аминокиселината триптофан. Става ясно, че ако не приемаме достатъчно протеин, продукцията на серотонин е занижена и в резултат на това ще се чувстваме с понижено настроение.

4. Отслабена имунна система

Благодарение на протеина нашето тяло произвежда антитела, чиято цел е да се борят с вируси, бактерии и т.н.т. Ако страдате често от настинки, това може също да означава ниски нива на протеин. Но нека да кажем още веднъж, че съществуват много други причини за нисък имунитет, като например липса на жизнено важни вещества в организма.

Сподели:

1 мнение “Приемате ли достатъчно протеин?

  1. Мускулната слабост и болка може да е още един от сигналите, че не приемате достатъчно протеин. За щастие можем да се снабдим с протеин по много начини. Няма значение каква диета спазвате можете винаги да добавите протеин по здравословен начин. Ако не харесвате месо например, можете да приемате протеин на прах като хранителна добавка. https://www.pompai.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.