Много хора избират Египет като ваканционна дестинация. С успокояването на обстановката в Близкия изток и мерките, взети от властите срещу тероризма, страната отново се превръща в хит за любителите на екзотиката и морето преди настъпването на сезона у нас, а и след сезона. Справка в офертите на туристическите агенции показва, че седемдневна в някои от топкурортите в Египет струва грубо по около 400 евро на човек, като в цените влиза самолетен билет с включени летищни такси. Веднъж попаднали в Египет, обаче вие имате куп други възможности да посетите исторически забележителности, като не говорим само за пирамидите край Кайро.

Подготвили сме ви кратък списък с местата, които да посетите, ако се решите на подобна ваканция.

Колосите на Мемнон

Колосите на Мемнон (известни на местното население като ел-Колосат, или ес-Саламат) са две масивни каменни статуи на фараона Аменхотеп III, син на Тутмос IV. Разположени са в Тиванския некропол, близо до днешния град Луксор. Те са последните останки от огромния погребален храм на Аменофис III (Осемнадесета династия), който днес не съществува.

Двете статуи-близнаци представят Аменхотеп III в седнало положение, с ръце, положени на коленете и поглед, насочен на изток, към реката и изгряващото слънце. Две по-малки фигури са издълбани отпред на трона, в краката: това са фигури на жена му Тий и майка му Мутемувия. Страничните панели изобразяват бога на Нил Хапи. Чрез символите на Горен и Долен Египет (папирус и лотос, символи на “двете земи”) е изобразено единството и целостта на обединен Египет. Всяка от статуите тежи по 700 тона, наистина внушителна композиция.

Луксор – най-големият музей на открито

Луксор (Luxor) е град в Южен Египет и е столица на мухафаза Луксор. Известен е като най-големият музей на открито. Луксор, под името Тива, е бил столицата на Египет около 1500-1000 г. пр. Хр. и през годините тук са построени огромен брой дворци и храмове, които поради факта, че са направени от гранит, са се запазили и до днес. Те се намират предимно на западния бряг на Нил, а градът днес се простира и на западния, и на източния бряг.

Луксор включва в себе си руините на комплекса Карнак и некрополиса на Тива. Карнак се намира на 2,5 км и представлява конгломерат от руини на древноегипетски храмове, параклиси, пилони и други здания. Карнак се разделя на 4 основни части или области – тази на Амон Ра (отворена за посещения на туристи), на Монту, на Мут и храма на Аменхотеп IV, които са затворени за посещения. Към некрополиса на Тива се включват Долината на Кралете и Долината на Кралиците. В тези необятни и мистериозни долини се помещават много гробници на египетски кралски особи. В Луксор могат да се посетят и Музеят Луксор – там се съхраняват артефакти от гробницата на Тутанкамон и две мумии на фараони. В Музея за мумифициране пък можете да разберете изкуството да мумифицираш и да видите много мумии – не само на хора, но и на животни. В Луксор се намират мемориалните храмове на Рамзес II и Рамзес III, гробници на благородници и др.

Храмът в Едфу

Много хора наричат ​​този храм просто “храма на Едфу”, а много туристи имат фалшивото впечатление, че Едфу е един от многото древни египетски богове. Но това не е така, храмът се намира близо до град Едфу и той е посветен на Бога на планината, който играе различни роли в различни периоди от историята на Египет.

Този храм е построен още през елинистичния период, когато Египет е управляван от потомците на македонския командир, близък приятел и придружител на Александър Велики, Птолемей.
В храма можете да видите не само класическото египетско писане, но и древните гръцки черти, които отново се дължат на смесването на култури, настъпили след завладяването на Египет.

Планината, където Бог се явил на Мойсей

Планината Синай или Хореб, както е наречена в Библията, е мястото, където Бог поверил на Моисей скрижалите със Закона. Локализирана на Синайския полуостров, тази планина била сцена на едни от най-важните моменти при пътуването на избрания народ в пустинята след излизането им от Египет. На върха й има православен храм “Света Троица”, а северно от църквата се намира малка пещера, в която според преданието пророкът се е укривал. Много туристи обичат да се качват на върха и да посрещат изгрева, нещо като Джулай морнинг, но през всички сезони.

Пазарът Хан Ел Халили в Кайро

Намира в сърцето на Кайро, ограничен е от Мидан Хюсеин (площад „Хюсеин“), Шария ел-Муиз и Шария ел-Муски. Основан е в края на 14 век и претендира да е един от най-големите пазари в Изтока. Продава се практически всичко – от злато до килими, а уморените туристи могат да си починат в някое от многобройните кафенета, като най-известното е “Ел Фишави”. Отворено е нонстоп от 1752 г. В една богата европейска атмосфера на ХІХ в. с позлатени огледала, кован месинг и напукани маси с мраморен плот може да пушите наргиле, да ви предскажат съдбата, да зяпате интересни хора и да си поръчате това, за което казват, че е най-доброто кафе в света, поднесено в малки пиринчени чашки.

Суецкият канал

Намира се в западната част на Синайския полуостров и свързва Средиземно и Червено море. Открит е за корабоплаване през 1869 година, а в строителството му да участвали половин милион работници. Каналът позволява да се превозват товари без да се налага заобикалянето на Африка и е един от основните източници на доходи на Египет наред с туризма, нефтодобива и селското стопанство.

Храмът Ком Омбо

На около 50 километра от Асуан се намира и храма Ком Омбо, наречен на Бога на Крокодилите – Собек, и бога на Соколите – Херу-Ур. Ком Омбо заема мястото на древния град Па-Себек или т.нар. владението на Собек, представляващ център, издигнат в култ на бога-крокодил Собек. Днес следи от град Ком Омбо няма, но има едно нещо, което си заслужава да се види и то е на брега на реката – храмът Ком Омбо.

Това, което е оцеляло до днес от храма Ком Омбо е една колонна зала с осем колони с лотосови капители. Отстрани е разположен параклисът на Хатхор, който е посветен на съпругата на бог Хор. Днес в него могат да бъдат видени експозиции на мумифицирани крокодили. Една част от храма е отделена на кладенец и басейн, където едно време вероятно са отглеждани крокодилите.

И за финал – Гиза

Гиза третият по големина град в Египет, но е сред най-известните туристически дестинации. Непосредствено до града се намира древноегипетски некропол с някои от най-изумителните и най-впечатляващи паметници на древната египетската цивилизация: величествените египетски пирамиди на фараоните Хеопс, Хефрен и Микерин, Големият сфинкс в Гиза, както и редица други пирамиди, храмове и музеи.

И още, и още

Списъкът ни не е пълен, защото в Египет има още много какво да се види – останките от Александрийския фар, едно от седемте чудеса на света, Националният парк “Бялата пустиня”, река Нил, Националният музей на площад “Тахрир” в Кайро и много други.

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.