Мащабно изследване в САЩ заключава, че хората, които се разхождат енергично между 10 минути и 1 час седмично, намаляват с цели 18 процента шанса за преждевременна смърт в сравнение с тези, които не се движат.

Изследването е наблюдавало близо 90 хиляди души в продължение на 10 години и резултатите са публикувани в British Journal of Sports Medicine.

Още по-впечатляващо отражение на здравето давали по-редовните занимания с умерена физическа активност.

Хората, които извършвали умерена физическа активност поне 2,5 до 5 часа седмично, като периодите не трябва да са по-кратки от 10 минути всеки, намалявали шанса за преждевременна смърт от сърдечни болести и рак с 31 процента спрямо хората, които не се движат.

Този процент се повишава почти до 50, когато физическата активност е между 5 часа и 25 часа на седмица, въпреки че специално за сърдечно-съдовите заболявания, увеличението на активността над 5 часа седмично не дава отражение.

Поради липсата на време за продължителни разходки, лекарите препоръчват и други активности, които ускоряват пулса и карат сърцето да бие по-силно, като бягане и колоездене.

Изследователите предупреждават, че проучването им е базирано на данни от самонаблюдения на изследваните хора и разчита на коректността на подаваните от тях данни, което е негова слабост.

 

Още статии

„Френската целувка“ е измислена от аме... Всяка голяма любовна история достига върха си с целувка, по възможност - френска. Това означава игра на езиците на двамата партньори, опипване на небц...
Правилно хидратиране през лятото... Виждали ли сте спортисти да се наливат с вода в горещините? С наближаването на летните дни и високите температури е много важно да се приемат повече т...
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.