Швейцария ли? Вижте първо ждрелото на река Ерма

ждрелото на река Ерма
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Продължаваме поредицата си за представяне на достъпни, но изключително красиви природни забележителности в България. След Вазовата екопътека и Белоградчишките скали, представяме на вниманието ви ждрелото на река Ерма край Трън. Мястото е живописно, достъпно и близо до София. Намира се на около 5 км от град Трън, известен с майсторите си. От него тръгва екопътека с дължина цели 13 км, чието преминаване изисква добра екипировка, защото представлява преминаването и на стръмни изкачвания и остри спускания. Хубаво е да сте екипирани с туристически обувки с противоплъзгащи се подметки, тъй като камъните по които ще стъпвате, са влажни и в сухо време. Въпреки това си носете вода в някоя от чудесните бутилки, които наскоро препоръчахме, тъй като по трасето няма чешми.

Походът ви ще отнеме около 8 часа, изпълнени с вълнуващ преход по малко дървено мостче, черен път с прокопан тунел, след който следва и второ дървено мостче. Когато стигнете края, там ще ви очаква величествена панорама към самото ждрело на река Ерма. Самото ждрело е не по-дълго от 100 м. Пътеката продължава със стръмно изкачване по скалите, след което се излиза на открито място в подножието на зъберите Църквището и Жилав камък. Оттук се разкрива 360-градусова панорама към района.


През 1961 г. ждрелото е обявено за природна забележителност. То е под номер 39 в стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Печатът се намира в механа Ерма на километър преди ждрелото и в туристическия информационен център на град Трън.
Легендата разказва, че ждрелото е възникнало вследствие на невъзможната любов между двама влюбени – богата девойка и беден младеж. Майчина клетва ги проклела и те се превърнали в две скали от двете страни на река Ерма, така че да са винаги близо един до друг, но никога заедно. Водите на реката били подхранвани от сълзите на двамата разделени.

Красотата на ждрелото река Ерма е възхвалено от Алеко Константинов в негов пътепис, в който възкликва "Какво, Швейцария ли?".
Разстоянието от София до Трън е малко над 80 км, което означава поне час шофиране. Като прибавите и времето за преодоляване на пътеката, се оказва, че може е добра идея да отседнете някъде, вместо да бързате по обратния път.
Варианти за хотелско настаняване има предостатъчно, като цените за двойна стая започват от 50 лв с включена закуска, но се намират и оферти от по 19 лв на човек без храна.

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*