Филмът на спортна тематика “Аз, Тоня” на режисьора Крейг Гилеспи взе една от престижните награди “Оскар” на Американската филмова академия. Спечели я Алисън Джейни за поддържаща женска роля.

В основата на филма са невероятните, но напълно истински събития, свързани с един от най-сензационните скандали в историята на спорта. В мрачно-комедиен тон са пресъздадени подробности около американската фигуристка Тоня Хардинг, нейното прочуто изпълнение на троен аксел и нелепо замисленото и зле изпълнено нападение срещу нейната съперничка за Олимпийските игри Нанси Кериган.

Актрисата Марго Роби поразява всички с превъплъщението си в изпълнената с хъс и енергия Хардинг, а филмът на Крейг Гилеспи е абсурден, дързък и проницателен портрет на фигуристката – на нейния живот, заедно със славата и омразата, които я преследват цял живот до днес.

Нека се върнем към истинската история, която вдъхновява авторите на филма. Тоня Хардинг е родена на 12 ноември 1970 година в Портланд, щата Орегон. В момента носи фамилията на третия си съпруг Джоузеф Прайс, с когото са семейство от 2010 година. Преди това има два провалени брака, единият от които продължава само едно година.

Хардинг от ранно детство се увлича по фигурното пързаляне, като прави впечатление на треньорите с огромния си потенциал и трудолюбие. Родителите й също са във възторг, тъй като гледат на нея като на източник на доходи. Майката на фигуристката, изиграна от Алисън Джейни, никога не се е разделяла с цигарите и алкохола, което е показано и във филма.

Тоня и Нанси Керигън са били пълни противоположности и не са се мразели, но изведнъж се оказват съпернички на леда. Тоня и първият и съпруг Джеф Гилоули първоначално решават да я убият, но размислят и се спират на варианта да я контузят. Точно това се случва на 6 януари 1994 година, когато приятелят на Джеф Шейн Стънт удря с тръба Нанси в опит да й счупи крака. “Защо, защо”, ридае обляната в сълзи фигуристка. Стънт не успява да й нанесе сериозна травма, но тя все пак отпада от първенството на САЩ, а Тоня печели първото място.

Радостта й обаче е кратка. Полицията бързо открива извършителя, който издава поръчителите си. Първоначално Тоня отрича да е замесена, но впоследствие признава, че е чувала за техния план, но не го е осуетила. Избухва жесток скандал, Тоня е заплашена с отстраняване от олимпиадата в Лилехамер, то за нея се застъпва основателят на Nike Филип Райт.

В крайна сметка олимпийският комитет на САЩ “кляка” и допуска Хардинг до олимпиадата. Там Хардинг заема осмо място, а Нанси, която се възстановява по-бързо от очакваното, заема второто. След олимпиадата Асоциацията по фигурно пързаляне на САЩ провежда собствено разследване и доказва участието на Хардинг за травмата на Кериган. Спортистката е осъдена на три години условно, 500 часа общественополезен труд, доживотна дисквалификация и глоба от 160 000 долара.

Лентата за първи път беше показана през миналата година на кинофестивала в Торонто. Зрителите у нас ще могат да го видят единствено на “София Филм Фест”, който стартира утре, 7 март.

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.