Житейска трагедия ражда един от героите в Пьонгчанг

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг са в разгара си и родиха вече първите си герои. Сред участниците се откроиха някои с много интересни съдби, които спечелиха симпатиите на милиони.

Сред тях е изгряващата звезда на германските ски Томас Дресен. 24-годишният алпиец направи заявка за силен сезон в скоростните дисциплини.

През декември м.г. той се качи за първи път на подиума в спускането за Световната купа в Бийвър Крийк, а само месец по-късно влезе с гръм и трясък в елитния клуб на скиорите, печелили на страховитата писта “Щрайф” в Кицбюел.

Това трасе е нещо матура за алпийците и Дресен я издържа с отличен. Той стана първият представител на Бундестима, който печели на “Щрайф” от 39 години насам. За последно това е направил Сеп Ферщъл през 1979 г. Другият германец с успех в Кицбюел е Лудвиг Лайтнер през далечната 1965 г.

“Това е невероятно. Никога не съм бил толкова развълнуван. Определено днес е велик ден за германските ски”, каза контузеният му съотборник и голяма звезда на Бундестима Феликс Нойройтер.

Макар и да е германец, в Австрия също се радват на Дресен като на свой, макар и доведен син, а причината за най-голямата житейска трагедия в живота на младия мъж. Едва осемгодишен, през септември 2005 година, той губи баща си Дирк, който загива при инцидент с кабинков лифт в австрийския зимен център Зьолден.

Тогава хеликоптер, превозващ строителни материали, изпуска скален блок, който помита кабинката, в която по лош късмет се намира и Дресен старши, заедно с още осем други души. От Зьолден решават да финансират бъдещето в ските на осиротелия Томас и плащат всичките му разходи за обучение в прочутия ски колеж Нойщиф.

Дресен на практика израства в Австрия и е близък с много от представителите на местния Вундертим. Той никога не забравя баща си и затова кара с номер 44 на шлема. Цифрите символизират инициалите му в латинската азбука – DD. Неслучайно той посвети и победата си на “Щрайф” в негова памет.

“Томас абсолютно заслужи тази победа. Той е страхотна личност и всички в Австрия гледаме на неговите победи като на свои”, казват в алпийската държава.

Германецът даде силна заявка за успех в олимпийското спускане, след като спечели бързата дистанция в суперкомбинацията. Стискаме му палци отново да има повод да извика паметта на баща си и в същинското състезание.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*