Защо сме толкова уморени?

Да успяваме да се наспиваме всяка нощ е почти невъзможно. Но ако ако се събуждате уморени след дълго спане това може да е сигнал за проблем.

Хронична умора

Всеки би могъл да се чувства просто изтощен понякога в следствие на прекалено много работа, но да се чувстваме уморени след почивка определено означава, че имаме проблем с възстановяването. Най-често става дума за медицински проблем, който не изключва рак или сърдечни проблеми. При такива съмнения трябва веднага да се консултираме с лекар. Ето и някои често срещани причини за хроничната умора:

Анемия

Анемията предизвиква затруднено движение на кръвта и кислорода в тялото. Най-често срещаната анемия е желязо дефицитната, която развива синдром на уморените крака. При това състояние, засегнатите изпитват изключително голям дискомфорт при опит за раздвижване на краката по време на почивка.

Диабет

Умората е един от основните симптоми при това заболяване, но зад този симптом обикновено се крият редица други здравни проблеми. Хората с диабет са предразположени към инфекции и заедно с основното заболяване е възможно пациента да изпитва хронична умора. Понижените нива на захарта са другата причина, поради която се появява чувство на умора.

Сънна апнея

Много хора хъркат по време на сън, но когато хъркането затруднява дишането, тогава се касае за апнея. Най-често срещания симптом е хроничната умора. Наднорменото тегло е рисков фактор, както и пушенето и консумирането на алкохол. Ако се остави без лечение, сънната апнея може да причини сериозни здравословни проблеми.

Депресия

Чувството на тъга, страх и апатия могат да причинят проблеми със съня. Но от друга страна липсата на сън може да причини състояние на депресия. Във всички случаи липсата на достатъчно сън може да доведе до здравословни проблеми, но проучванията показват, че хората с безсъние развиват депресивни състояния много по-лесно.

Дихателни проблеми

Всичко, което въздейства върху вашето дишане и доставката на кислород може да доведе до безсъние. Например при пациентите с белодробни заболявания като обструктивна болест и астма се наблюдават прекъсвания на съня и на по-късен етап безсъние. Дори най-обикновена настинка и грип биха могли да нарушат качественото спане и да ви накарат да се чувствате изтощени на сутринта.

Може би просто имате нужда от сън

Нека бъдем реалисти. Ако просто се чувствате отпаднали, вероятно имате нужда от повече сън. Хората често подценяват нуждата от качествен сън и се чудят защо се чувстват уморени. Истината е, че ние се нуждаем от сън между 7 и 9 часа всяка нощ, но повече от 1/3 от хората казват, че рядко спят повече от 7 часа.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.