Идея за прекрасен ден срещу само 5,40

водопад Скакля
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Наближава средата на август, джобът ви е изтънял от семейната морска ваканция, а се задава и първият учебен ден и свързаните с това разходи по наследника/ците. Приключенският ви дух не ви дава мира, а гледката на четири стени определено не е по вкуса ви. Може да си подарите един чудесен почивен ден, като това ще ви струва минимум 5,40 лева на възрастен. Става въпрос за чудесната Вазова екопътека, която стига от гара Бов до село Заселе и прочутия водопад Скакля, който през зимните месеци е любима дестинация на катерачите.

Най-лесно до гара Бов от София се стига с влак. Може и с автомобил, като хванете пътя Своге – Мездра, ако пътувате от София и следите за табелите. С влак цената на еднопосочния билет е 3 лв за възрастен, а ако си вземете за отиване и връщане, ще ви излезе с 60 ст по-малко. Тъй като маршрутът е еднодневен, това е и най-практичното решение. Децата ползват различни отстъпки според тарифите на БДЖ. Разстоянието от София до Бов е 42 км и се преодолява между 1 час и 1,33 минути, а влаковете тръгват доста начесто. Най-нетърпеливите могат да хванат този в 6,20 часа. За ранобудниците има и от 7,25 и 8,00. След това има пауза от три часа до следващия м 11,20, което обаче не е добра идея, тъй като няма да ви остане време за спокойна разходка сред природните забележителности. Самата дистанция на екопътеката се преодолява средно за 1,30 часа в едната посока и като прибавите и връщането ще стане доста късно за прибиране, но това си е въпрос на лично решение. Предимството да пътувате с влак е, че в нещо ще срещнете много други туристи, поели по същия маршрут, а и може да установите интересни запознанства.


След като слезете на гара Бов, поемате към махала Скакля, където маркираната пътека пресича моста над река Искър, продължава по шосето в посока Мездра и след около 300 метра се отклонява вляво по течението на река Скакля. Първоначално пътеката е открита през 1972 г., след като е изградена с труда на местното население. Тя претърпява основна реконструкция, като за начало на новия й живот се посочва април 2007 година. На най-опасните участъци е добавено осветление за през нощта, има множество нови мостове, пейки, беседки, кошчета за смет и информационни табла.

Пътеката носи имета Вазовата, защото тръгва от къщата, където най-големият поет на България Иван Вазов, е живял в един период от живота си.
В него той написва известните си прозаични произведения "Из мала Стара планина" и "Дядо Йоцо гледа", макар за последното да се водят ожесточени дискусии дали е така.
Маршрутът прекосява р. Искър, вие се край водопада Скакля в землището на село Заселе и завършва при надвесения над Искъра Зли камик. Там е и най-тежкият участък, но усилието си заслужава, тъй като ще се озовете на ръба на 100-метрови скали с чудесна за селфита панорама към Искърското дефиле. Снимате се и поемате изпълнени с добро настроение по обратния път. И всичко това само за 5,40 лв.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*