Инхалиране за превенция и лечение на респираторни заболявания

Поради широката гама от различни небулизатори и инхалатори, предлагани на пазара, понякога е трудно на хората да направят разликата. Тук предоставяме кратки указания, които да Ви помогнат по-добре да различавате тези устройства за инхалиране.

Инхалаторите и небулизаторите се използват за два различни вида инхалация. Инхалаторите се използват за суха инхалация. При този вид инхалация активната съставка се инхалира като въздушно-прахова смес. Предимството на този вид инхалация е че прилаганата доза винаги се определя много точно.

Недостатъкът на инхалаторите е, че трябва да координирате вдишването си прецизно с момента на освобождаване на дозата, за да се гарантира правилно приложение. Ето защо инхалаторите не са много подходящи за бебета и малки деца.

Сухата инхалация най-често се използва за лечение на астма за прилагане на бронхоразширяващи и противовъзпалителни активни съставки. Медикаменти за спешна помощ при астма и други хронични заболявания на долните дихателни пътища, често използвани по време на астматичен пристъп, също се предлагат в инхалатори.

Небулизаторите се използват за влажна небулизация. Вдишваният аерозол може да бъде формиран чрез различни видове техники.

В зависимост от технологията, небулизаторите биват ултразвукови, с компресиран въздух (или компресорни) и мрежови. Активната съставка се вдишва под формата на малки капчици. Размерът на капчиците може да бъде точно определен така, че оптимално да достига до горните, средните или долните дихателни пътища.

Затова небулизаторите са подходящи за широк спектър от заболявания на дихателните пътища.

Преимуществото е, че небулизаторите не изискват специална техника на дишане, тъй като при тях медикаментът може да се вдишва през маска. По тази причина небулизаторите са особено подходящи за малки деца и бебета.

Недостатъкът на този метод е, че прилагането на същото количество активна съставка продължава много по-дълго.

Инхалаторите/пулверизаторите се разделят на различни видове, отговарящи на различни изисквания, но как можете да определите кой е правилният инхалатор за Вас? Това зависи от симптомите и заболяването, което искате да третирате. В зависимост от това дали избирате инхалатор за себе си или за вашето дете, трябва да се вземат под внимание различни фактори. Други важни моменти са да определите, къде ще използвате инхалатора, колко често и какъв ще е интензитета на ползване.

Определяне на частта от респираторния тракт, която трябва да се третира

Заболяванията на дихателните пътища могат да засягат различни части от дихателната система. Така например хремата и хроничният синузит за заболявания на горните дихателни пътища, а примери при долните дихателни пътища са бронхит, бронхиолит, пневмония, Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и др. Тук е важно да знаете коя част на дихателните пътища ще лекувате, тъй като инхалаторите, които осигуряват по-големи частици са по-подходящи за горните дихателни пътища, а тези които осигуряват по-малки частици, за долните дихателни пътища. При възможност е добре да си набавите и 2-та вида за да сте подготвени във всяка ситуация.

Възраст на потребителя/пациента

При хора със сериозни затруднения в дишането (ХОББ, астма и др.) се препоръчват инхалатори с по-високо ниво на пулверизиране, тъй като доставят по-високи нива на небулизирана активна съставка и облекчават значително дишането. При бебета и деца се препоръчва инхалатор, който предоставя по-гладка мъгла и е по-тих тъй като е по-приятен и не толкова тревожен за по-малките, докато вдишват лекарството. В случай, че ползвателя страда от множество и различни заболявания на дихателните пътища се препоръчва инхалатор способен да произвежда различни размери на частиците, като OMRON A3 Plus Complete

OMRON A3 Plus Complete предлага цялостно решение за лечение на астма и други респираторни заболявания.

Уникалният регулируем разпрашител има 3 степени на разпрашаване (за горните, средните и долните дихателни пътища), за да може целево да се въздейства на специфични зони с по-висока ефективност и прецизност. Инхалатор OMRON A3 Complete позволява да се третират голям диапазон от респираторни заболявания само с един медицински уред.

– 3 степени на разпрашаване (за горните, средните и долните дихателни пътища)

– кратко време за инхалация

– мощен и издържлив компресор

Инхалатор OMRON A3 Plus Complete, Небулизатор

 

КУПИ СЕГА

Едно устройство помага за лечение на множество респираторни инфекции или състояния на роговицата на горните и долните дихателни пътища. Лекувайте заболявания като инфекции, настинки и алергии.

Честота на използване

В случай че бихте искали да използвате инхалатора често е необходимо да изберете издръжлив/здрав инхалатор, пригоден за домашна употреба, с висок пулверизиращ ефект и подходящ за интензивна употреба. При положение че пътувате много или имате нужда от инхалации в различно време от деня, трябва да изберете лек и преносим инхалатор (ултразвуковиат инхалатор би бил подходящ избор). Подобни по размер на ръчни инхалатори (на пример като тези за астма), ултразвуковите/мембранните инхалатори се захранват с батерии, но осигуряват оптимална производителност и гъвкавост.

Профилактика и облекчаване на дишането

В сезона на вирусите и настинките се налага да прибягваме до какви ли не хитрини, за да се справим по-бързо и ефикасно с респираторните инфекции. Една обикновена настинка, бронхит или пък ринитът могат да ни накарат да се почувстваме дискомфортно. В такива случаи инхалаторът може да бъде решение, за да си върнем нормалния ритъм в ежедневието си. Много майки пък разчитат на помощта му в зимния период при лечението на децата си.
Инхалациите с физиологичен разтвор обикновено се използват с профилактична цел или за овлажняване на лигавиците. За целта е необходим стерилен физиологичен разтвор. Ако разполагаме с голяма банка, не бива да я разпечатваме, а да изтегляме само необходимото количество – със спринцовка през гумената капачка. Преди процедурата обаче е добре да се допитате до лекар за точната доза, която да ползвате от разтвора.
Чист физиологичен разтвор се използва и като помощно средство за облекчаване на дишането. В много случаи той е базов за приготвянето на лекарствени разтвори с точно предназначение.
Инхалаторите са един от най-ефективните методи за лечение на различни заболявания на дихателните пътища и същевременно природосъобразна терапия.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.