Научете интересни факти за имунната система

Имунна система
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Познавате ли имунната си система

С настъпването на есента и зимата темата за отслабването на имунитета става доминираща. Фармацевтичните компании развързват рекламните си бюджети в очакване на своята “жътва”, като в ролята на класове ще влязат всички кихащи и кашлящи. В изпълнение на мисията си да ви предлагаме полезна информация за един по-добър и здравословен живот, подготвихме този материал, посветен на имунната система. Най-общо казано тя е нашият “защитник” – нейната работа е да защитава телата ни от болести. Първата работа на имунитета е да разпознава вредните бактерии, вируси, гъбички и паразити, застрашаващи нашето здраве, след което да насочи бели кръвни клетки към вредителите и да се бори срещу тях.

Слаба имунна система

През 1976 година във филма “Момчето в пластмасовия балон” се разказва за човек с много слаба имунна система, който трябва да живее в абсолютно стерилна среда, защото неговото тяло не е в състояние да се бори с инфекции. Макар че историята е измислена, това заболяване наистина съществува и се среща при 1 на 100 000 новородени.


В историята

Хората в миналото вярвали, че дисбаланс на течностите в организма причинявалипсата на имунитет. Теорията за болестите, причинени от бактериите е разработена през 19 век. Дискредитираната теория обяснява, че човешкото тяло да се състои от четири течни вещества: кръв, жълта жлъчка, черна жлъчка и храчка. Вярвало се, че излишък или недостиг на една или повече от тези течности причинява заболявания.

В древността

Най-ранните сведения за проучвания на имунната система датират от преди повече от две хилядолетия. Първата ваксина е била разработена едва през 18 век, но хората осъзнават огромното значение на имунитета много преди това. По време на чумата в Атина през 430 пр. Хр, гърците забелязали, че хората които са оцелявали след прекарване едра шарка, никога не се заразявали отново.

Реакция на имунната система

Симптомите на болест понякога са резултат от работата на имунната система. Много често чуваме, че бактериите, вирусите и гъбичките са сигурен знак за заболяване, но това технически е неправилно. Често симптомите се появяват, защото имунната система реагира на микроорганизми.

Автоимунни заболявания

Автоимунните заболявания засягат повече женската половина на човечеството. Те се изразяват в хиперактивност на защитните механизми на тялото, където нормалните клетки са разпознати като опасни и са атакувани от имунната система.

Слънце и имунитет

Слънчевата светлина може да подтисне работата на имунната система, но в същото време, тя подпомага производството на витамин D. В допълнение, някои проучвания доказват, че витамин D може да стимулира производството на антимикробни пептиди в кожата, които предпазват кожата от инфекции.

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*