Исландия е само на 75 км от София

Сапарева баня
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Има един град в България, който не се плаши от студа зимата и това е Сапарева баня. Градчето се намира само на 75 км от София и е известно с единствения в цяла Европа гейзер-фонтан, откъдето идва и аналогията с островната държава Исландия, популярна с горещите си извори.
В Сапарева баня няма да срещнете викинги, а по-скоро кукери, но пък има куп други интересни и полезни неща за виждане и опитване.

Сапарева баня е доста старинно селище, но истинската си съвременна слава придобива след 1957 година, когато при хидрологични проучвания е открита горещата вода. Гейзерът се намира в самия център на града, като доказано е най-горещият извор в Европа и света. Температурата на водата му е 103 °C. Минералната вода, която блика от него, е с уникален състав и свойства. Съдържа сероводород, поради което в близост до гейзера се усеща характерната миризма на сяра или на “развалени яйца” на разговорен език. Лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, гинекологични заболявания, остри и хронични отравяния със соли на тежките метали, заболявания на кожата, на горните дихателни пътища и др. Извира с голяма сила на няколко секунди от дълбочина 75 метра и веднага се разпръсква на малки капчици, като мъгла. През зимата в района на фонтана-гейзер няма сняг. Множеството цветни светлини, които се включват през летните вечери, го прави забележителна гледка. Заради неуспешен ремонт обаче гейзерът е превърнат в изкуствен фонтан, поддържан от помпен агрегат.

Минералната вода в Сапарева баня обаче е била високо ценена още от древността и е била употребявана като лек още от траки и римляни.
Сапарева баня е задължителна спирка за всички туристи и планинари, избрали чара на Рила пред суровата красота на Пирин например.От Сапарева баня тръгват някои от най-популярните рилски туристически маршрути за Мальовица, Скакавица, Седемте рилски езера, Ресиловския манастир, Боровец и Рилския манастир. От близките села могат да се предприемат интересни туристически походи из Северозападна Рила. По екологична пътека може да се стигне до водопада на река Бистрица, маркирани пътеки отвеждат до планинските хижи, а любителите на височините могат без особени усилия да достигнат до върховете Голям и Малък Сиврия, Кабул и др. Особено преживяване също така предлага посещението на каскадата от седем водопада, предпоследният от които – Овчаренският, е висок 39 m. Сапарева баня и курортът Паничище са изходен пункт и за туристически маршрути, излети и екскурзии към високопланинската част на Рила. Наблизо е и така популярният лифт, който отвежда хиляди до красотите на Рила без никакво усилие от тяхна страна.

В Сапарева баня може да се види и забележителната църква “Свети Никола”, наричана неразрушимата. Тя е строена пред 12-13 век, но след Кримската война в средата на 19 век черкези опитали да я разрушат, но един паднал от купола и умрял и другите видяли в това Божие наказание и изоставили пъкленото си дело. В района на Сапарева баня могат да се посетят и храмът “Успение Богородично” в село Сапарево, както и Ресиловският манастир в едноименното село.
Едно е сигурно – изберете ли Сапарева баня за уикенда няма да съжалявате ни най-малко, а ще останете очаровани и ободрени за работната седмица.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*