Истинска любов и химия – митове и истини

Когато говорим за истинска любов или “сродна душа” кое е първото което изплува в съзнанието ви?

Химия? Вероятно е това.

При мисълта за химията между двама човека обикновенно си представяме някого, който търси любовна връзка или има такава. Тя се описва като прекрасно чувство, което те оставя без дъх, развълнуван и слаб. Потни длани, сърцебиене и нервност са типичните прояви на “химическото привличане”.

Ние всички вярваме, че истинската любов не би могла да съществува без въпросната химия. Изводът е, че ако двойката изпитва тези чувства, значи шанса им за идеална и дълготрайна връзка е доста по-голям.

За да разберем дали имаме правилната връзка с потенциалния (или съществуващ) партньор е много важно да имаме основни познания какво е всъщност химията. Това въобще не е лесна работа. Чувството и страстта са в основата на наградите Оскар и най-добрите бестселъри. Вижте дали можете да разпознаете себе си в следващите сценарии.

Ана е на 32 години, много привлекателна и с блестяща кариера. Тя има връзка повече от година с мъж, който не и е верен, не я уважава и не е отдаден. Той забравя да честити рождения и ден. Тя разбира се не се чувства щастлива поради тези факти и се разстройва. В този случай вероятно се касае за страхотен секс, но не и за любов. Тя се чувства страхотно и изпитва химия, но като цяло не е щастлива.

Георги е привлекателен, интелигентен, 34 годишен мъж, който развива успешен бизнес. Той се среща с жена и смята, че е влюбен в нея. Той е наясно, че тя излиза и с други мъже. Тя често отлага срещите им и се държи дистанцирано и не желае да говори за сериозна връзка. Георги разбира се я подкрепя всячески, а именно финансово и емоционално. Но защо той продължава да иска да я вижда? Вероятно защото тя е красива и секса им е хубав. Тук говорим отново за физическо привличане и буквално за пристрастяване.

Тези два сценария за перфектният пример как работи физическата химия между двама човека и тя може да бъде възприета грешно като истинска любов. Значи на лице е високо ниво на привличане, но то не е достатъчно за развитието на добра и хармонична връзка.

Какво липсва?

Kahlil Gibran описва това като “духовна съвместимост” на партньорите. Това е всъщност един от скритите елементи на химията. Възможността на двойката да се свърже един с друг на по-дълбоко ниво, тоест чувствата са на ниво душа и сърце. Тук говорим за приятелство, уважение и чувството на близост и топлота.

Много често се случва единия от партньорите да не може да “открие” другия на такова ниво и това е доста разочароващо. Ето защо трябва да се опитаме да разберем физическата химия.

Физическото привличане обикновенно започва при първия контакт с отсрещният пол. То може да се развие в нещо повече с течение на времето, но може и да присъства още в първия миг. Химикалите, които се освобождават от това привличане се наричат phenyl ethylamine или накратко PEA. Те присъстват в мозъка и представляват естествен амфетамин. Той ни стимулира и повишава физическата и емоционалната енергия.  Колкото повече сме привлечени толкова повече PEA произвеждаме и като резултат ние чувстваме онези пеперуди в стомаха и романтична любов. Друга субстанция, която се отделя чрез PEA се нарича допамин. Този химикал ни кара да желаем близост и интимност.

Когато тези химикали са произведени в големи дози, те изпращат сигнали към мозъка и към другите органи на тялото. Ако се чудите защо сте привлечени към “грешния” човек, може би това е защото вие действате под влиянието на именно тези химикали и това ви пречи да мислите адекватно и да имате правилна преценка.

Въпросната  “духовна съвместимост” се развива във времето със всеки следващ контакт. Когато тези чувства започнат да се зараждат, мозъка произвежда ендорфини. Те приличат повече на морфин, повишават чувството на спокойствие и са идеалната терапия за лечение на страх и подтиснатост. Когато връзката се развие до това ниво, изпитваме чувство на комфорт, приятелство и загриженост.

Важното е да разберем, че всичко се случва постепенно и трябва да се научим да различаваме перфектния секс от романтична любов. Най-добре е разбира се ако и двата елемента присъстват. В такъв случай са налице най-добрите “съставки” за една истинска любов.

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Един коментар “Истинска любов и химия

  1. От първата среща се разбира дали има “химия” или не между партньорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.