фреди меркюри, музика, спорт

Каква е връзката между Фреди Меркюри и спорта?

„Никаква“, така навярно би прозвучал най-честият отговор на въпроса от заглавието. И действително, покойният фронтмен на „Куийн“ Фреди Меркюри (1946-1991) определено не беше пример за здравословен начин на живот.

По паметливите обаче ще припомнят, че Фреди Меркюри всъщност е направил много за спорта, написвайки легендарната песен „We are the champions“, която от 1977 година до наши дни звучи по стадионите и залите в чест на победителите. „Евроспорт“ се зарови в биографията на Фреди Меркюри и откри любопитни факти около живота му, които показват съвсем пряка връзка със спорта.

Роденият в Занзибар Фарух Булсара, както е истинското име на певеца, се занимава активно с бокс като ученик в Индия, където е изпратен да се образова. Той дори печели училищен турнир. В спомените си негови съученици разказват, че в училище често е бил жертва на подигравките на другите заради издадените си зъби, стеснителността и сравнително слабата физика. Това става и повод да пробва спортове като бокс, атлетика и хокей на трева, макар най-голямо удоволствие да му доставяло свиренето на пиано и заниманията по изкуства. Тенисът обаче си оставал главната страст на Меркюри. С тенис той се разтоварвал по време на записите на албуми, а по време на турнири от Големия шлем дори отказвал ангажименти, за да гледа.

Така съвсем не е случайно, че именно той написва химна „We are the champions“. Самата история на песента е простичка. След участие в шоу с китариста Брайън Мей публиката спонтанно запява химна на футболния Ливърпул „You’ll never walk alone“. Двамата музиканти са изключително впечатлени и решават всеки от тях да напише песен на спортна тема, а след това по-добрата да бъде включена в албум. Меркюри пише „We are the champions“, а Мей – „We will rock you“. Все още се водят спорове коя е по-добра, но и двете имат завидна репутация. Първоначално песента на Мей се изпълнява на концерти, но на стадионите звучи повече тази на Меркюри. Славата на „We will rock you“ обаче тръгва първо от САЩ, където през 2009 година изчисляват, че тя е най-изпълняваната по време на спортни събития в НХЛ, НФЛ и МЛБ. Самият Меркюри приживе е бил изключително доволен от произведението си.

„Това е най-самовлюбената и високомерна песен, която съм писал. Мислех за футбол, докато я съчинявах. Исках да направя песен, която да се изпълнява заедно с публиката и да бъде приета добре и от феновете. Целех се в масите. Много мислих за това как ще я възприемат, но действителността надмина очакванията ми.

Когато я изпълнихме за първи път на частен концерт в Лондон, публиката действително запя фенски песни между изпълненията ни. Безспорно, аз я направих много по-драматична от обикновените фенски скандирания, но вие си ме познавате“, разказва Меркюри.

Друг любопитен момент около свързаното му със спорта творчество е песента „Барселона“, изпълнена с оперната прима Монсерат Кабайе. Двамата се запознават още през 1986 година. С наближаването на олимпийските игри през 1992 година Кабайе моли Фреди да напише песен за родния й град Барселона, която да стане химн на игрите. Фреди пътува за каталунската столица, за да проникне в духа на града.

В резултат двамата издават цял албум. Меркюри обаче умира осем месеца преди откриването на олимпиадата и организаторите избират песента на Сара Брайтман и Хосе Карерас „Amigos Para Siempre“ за официален химн. Хората и до днес обаче смятат, че „Барселона“ е била официалната песен на игрите.

В момента в киносалоните с успех върви филма „Бохемска рапсодия“, посветен на живота на емблематичния музикант. Театърът също не остава по-назад и му посвети пиеси. Такава например е „Последната тайна на ФРЕДИ МЕРКЮРИ“, която се играе в Театър „Възраждане“.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.