Президентът на Франция Еманюел Макрон разгневи пуританите, но не с избора си на половинка в живота, а със страстта към виното. Лидерът на европейската държава неведнъж е споделял, че е изключителен ценител на напитката, а наскоро при посещение на селскостопанско изложение разкри, че пие вино на обяд и вечеря.

Нещо повече – той изтъкна ползите за организма от употребата на вино вместо твърд алкохол или бира и призова французите да не бъдат критикувани за любовта си към виното.

„Поне по една чаша на обяд и с вечерята. Оставам верен на философията, че то е антиоксидант“, признава бившият министър на икономиката, за когото виното е „френската душа“. И добавя, че „едно ядене без вино е малко тъжно“.

Твърденията му обаче се оказаха ненаучни, поне според здравни експерти, включително и здравният министър Анес Бузен, която е специалист по хематология.

„Виното е алкохол като всеки друг и нанася същите вреди. Абсурд е да се убеждава народа, че виното има някакви свръхестествени сили, които предпазват здравето“, избухна Бузен, а мнението й беше подкрепено от редица здравни специалисти.

Те приведоха статистика, че във Франция виното заема 60 процента от общата употреба на алкохол, който пък годишно причинява смъртта на 50 000 французи.

Зад думите на Макрон прозира откровен лобизъм за сектора, тъй като той още в предизборната си кампания за Елисейския дворец обяви, че ще се опита да утвърди лидерската позиция на Франция във винопроизводството, сериозно разклатена от страни като Чили, Австралия и т.н. Макрон редовно демонстрира отличните си познания за напитката, като по време на кампанията си спечели много фенове с участие в сляпа дегустация, като позна всички предложени му сортове.

Две чаши вино на ден не те правят алкохолик, но си е повод за критиците да те упрекнат в подобна тенденция. От европейските лидери любител на алкохола е и германският канцлер Ангела Меркел. Тя обича бира и бяло вино. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг наскоро се изказа ласкаво за качествата й на пияч.

„Впечатли ме колко носи още по време на първата ни среща преди шест години. Да не навлизам в подробности, но определено не е от първите, които стават от масата“, каза като истински джентълмен Столтенберг.

Английската кралица Елизабет II също не е въздържател. Преди обяд тя изпива коктейл на основата на джин, по време на храненето пие вино, а за финал и чаша сухо мартини, като придружава напитките с шоколад или десерт. Преди сън кралицата се подкрепя с шампанско.

Друг от големите световни лидери – бившият американски президент Барак Обама нямаше определен вкус. Той е виждан с бира, мартини и какво ли още не, но като цяло май го е правил от любезност, защото никога не си е допивал напитките.

Българските политици не обичат да говорят за алкохолните си навици, като едно от редките изключения е бившият премиер Иван Костов, който също като Макрон беше голям любител на виното и е давал не е едно и две интервюта, в които е звучал като експерт.

Още статии

Шарл Азнавур черпи с вино на 30 ноември за сбогом ... С отбрана селекция първокласни вина от личното си шато легендата на френската музика Шарл Азнавур ще пристигне в София с полет от Париж за грандиозния...
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.