Ако планирате да поставите ламиниран паркет или вече имате такъв, сигурно си задавате въпроса кои са най-добрите начини за поддръжката му. Ламинатът може да повиши цената на вашето жилище и именно затова е необходимо да помислите как да го запазите в добър вид за по-дълго време. Консултантите от Sainsbeauty споделиха някои съвети с вас читателите:

Защита на ламината

Първата стъпка за предпазване на ламината се състои в поставяне на предпазители на масите, столовете и тежките мебели. Продават се в комплекти със самозалепваща се повърхност, която се поставя от долната страна така, че меката част на протектора е в контакт с ламината и по този начин го предпазва от нараняване. Също така можете да поставите килим или мокет на местата, където смятате, че износването би било най-интензивно. Дамите да помислят за тънките и високи токчета на обувките си.

Предпазване от влага

Ако случайно разлеете течност, логично е, че паркетът трябва да бъде подсушен незабавно. Малко хора знаят, че лятната влага би могла да предизвика негативни последици. Настройвайки вашият климатик на няколко градуса по-ниска температура ще можете да контролирате влагата в дома. През зимата, когато въздухът е сух, топлата струя може да предизвика обратният ефект и да причини увреда на паркета. Нека да кажем още веднъж, че поддържането на нормално ниво на влагата в дома е важно за съхранението на ламината. Бъдете бдителни и относно възможни течове в дома и отделете време за оглед преди да е станало твърде късно.

Митове за почистването

Мокрите подочистачки се явяват като допълнителен източник на влага и причиняват допълнително износване на ламината. За да сте сигурни, че се грижите за паркета по най-добрият начин непременно се снабдете с детергент за почистване на ламинирани повърхности. Производителите на ламинати много често препоръчват почистващи продукти или имат собствена марка такива. Ако решите да закупите универсален препарат, уверете се, че е достатъчно добър и го тествайте. Вода и малко количество оцет е един от начините за почистване при условие, че не сте се снабдили с специализиран продукт. Много производители препоръчват натурални продукти като зехтин за постигането на допълнителен блясък.

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.