Градинските мебели се предлагат в различни материали като дърво, ракита, алуминий и ковано желязо. Докато създавате уютни градински кътове, е необходимо да изберете подходящ тип мебели, които да подхождат на тревата, градината или вътрешния двор. Избора на правилния стил и материал са от огромно значение. Мебелите трябва да бъдат поставени на правилното място, а това е задача, която най-добре отговаря на професионалистите.

Трябва редовно да почиствате мебелите си, за да сте сигурни, че те ще продължат да ви служат през годините. Важно е да знаете как да ги почиствате и съхранявате. Изброените по-долу са обичайните видове материали, използвани в мебелите, и съвети как най-добре да се поддържат чисти.

Мебели от ракита

Почистването на мебелите от ракита е трудно, защото мръсотията може да се натрупа върху деликатните пукнатини на материала. Почиствайте редовно с прахосмукачка или използвайте малка четка за да премахнете праха. Ако са по-замърсени, използвайте четка с мек косъм и мек сапун, за да почистите. След това изплакнете с маркуч с ниско налягане и го оставете да изсъхне напълно, преди да ги използвате отново, защото влагата и натискът от употребата могат да накарат мебелите да се разхлабят. За да премахнете мухъл, използвайте слаб разтвор с белина.

Външните мебели от ракита трябва да се поддържат всеки сезон. Твърде много топлина може да направи материалът крехък, а прекалено много влага може да причини растеж на мухъл. През зимата съхранявайте меблите на закрито или използвайте покривала за външни пространства, за да ги предпазите от сняг или дъжд. Някои мебели са водоустойчиви, но ако вашите не са, покрийте ги задължително.

Дървени мебели

Мебелите от дърво са сравнително скъпи и се нуждаят от допълнителни грижи, за да се поддържат в добро състояние през цялата година. Почиствайте ги на всеки две седмици, като напръскате дървесината със специален препарат за дърво и почистите повърхността с мека четка. Винаги пазете дървените мебели сухи. Влагата лесно ще причини плесен. След измиване или в случай на разлив, избършете мебелите и изсушете с кърпа.

Алуминиева мебел

Мебелите от алуминий са издръжливи, гъвкави и не се нуждаят от много грижи, защото не ръждясват както желязото. Необходимо е обаче да ги поддържаме редовно, за да удължим живота им. Измийте с маркуч с ниско налягане, за да премахнете натрупаните замърсявания. Избягвайте високото налягане, тъй като това може да ги повреди. Нанесете върху мебелите смес от мек сапун и хладка вода и забършете с чиста кърпа. Избягвайте използването на абразивни почистващи препарати или други химикали.

Мебели от ковано желязо

Мебелите от ковано желязо дават чудесен вид на вашата градина или вътрешен двор. Почиствайте редовно с парцал, потопен в смес от мек сапун и вода. Подсушавайте напълно, за да избегнете появата на ръжда. Ако боята е захабена, пребоядисвайте с помощта на спрей или четка.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.