Как ензимите влияят на нашето физическо и психическо здраве

Ензимите участват във формирането и състава на всяка клетка в човешкото тяло. По този начин те контролират работата на всеки орган и дори на мозъка. Те участват в разграждането, усвояването, разпределението и циркулацията на различни хранителни вещества в тялото.

Колко от нас някога са били загрижени за здравето на червата си и как ензимите влияят на храносмилателния процес. Очевидно това е последното нещо, за което човек би се погрижил след натоварен ден. Хората не обръщат внимание на фактите, докато не се стигне до сериозни последствия и тежки здравословни проблеми.

Алкохолът, кафето  и захарите намаляват секрецията на ензимите. При съвременния начин на живот ние разчитаме повече на бързото хранене и по-малко се фокусираме върху балансираното хранене.

Често пъти по-възрастните хора страдат от пълнота, дори и след часове, след когато са приемали храна. Причината може да бъде образуването на газове, диария, запек и ниска толерантност към протеини. В храната може да има достатъчно съдържание на протеини, но сготвянето на й всъщност унищожава елемента. Следователно, независимо какво ядете, всъщност приемате храна, която очевидно не може да задоволи нуждите на човешкото тяло.  В храната се образуват вредни бактерии и други паразити, които причиняват заболявания. Именно затова лекарите препоръчват на пациентите да се хранят с  ястия, кито съдържат естествени храносмилателни ензими, като протеаза и липаза.

Когато храната попадне в червата, тя се неутрализира от секретите (главно пепсин и панкреатин) от панкреаса и черния дроб. Ако това не се случи, както при хората с увреден черен дроб, могат да се появят язви и много други здравословни проблеми.

Всеки ензим е отговорен за ефективно изпълнение на конкретна задача, а останалите трябва да бъдат перфектно балансирани. Липсата на определен ензим определено ще попречи на работата на друг. Тялото ни има над 2300 ензима и все още предстои да бъдат открити нови такива.

Химията на мозъка е най-сложният процес и засяга всяка отделна част от тялото. Хормоните, които се задействат от химични реакции, причиняват сложна верига от реакции, която отново се контролират от мозъка. Дори „влюбването от пръв поглед“ е работа на мозъка и последващия ензим. След раждането човешкото тяло произвежда ензимите, необходими за балансиране на детето в новата среда. Въпреки това, докато детето се учи и адаптира, производството на определени ензими намалява. Потенциалът на индивида се определя от гени, които той / тя наследява от родителите. Именно затова някои са достатъчно благословени, за да имат висок интелектуален потенциал, докато други имат ниска умствена способност.

Когато има недостиг на определен ензим в мозъчната химия, какво мислите, че би се случило с човек? Най-бързото решение би било балансиране на недостатъка. Ненормалната мозъчна химия може да доведе до сериозни психични проблеми. Коренът на проблема в повечето случаи в липсата на хранителни вещества и производство на ензими. Нормалният запас от ензими може да разгради протеини, мазнини, фибри, въглехидрати. Те влизат в тялото и помагат за усвояването, разпределението и последващото елиминиране на отпадъците. Токсините, ако се пренасят с кръвта, могат да причинят сериозни проблеми и дългогодишни  изследвания са доказали, че някои ензимни добавки могат да помогнат дори и при психични проблеми.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.