Кафето не трябва да се пие преди 9 ч. сутринта, разкрива ново научно изследване.

Това се обяснява с факта, че между 8 и 9 часа сутринта нивото на кортизол в кръвта е доста високо.
Кортизолът е хормонът на стреса, който стимулира работата на организма във фаза на събуждане и го разбужда.

Неврологът Стивън Милър от Университета по здравни науки препоръчва сутрешното кафе да се изпие поне 90 минути след събуждането. Взема се предвид, че той съветва събуждането да става около 8 ч., пише Арткухня.

“Кафето сутрин е най-добре да се пие между 9:30 и 11:30 часа сутринта, когато нивото на кортизол в кръвта е ниско”, казва ученият.

Той обяснява, че тялото може тогава по-лесно да обработва стимулиращия кофеин и подчертава друг факт, който малко хора знаят, т.е. този, който вкарва кафе в тялото, докато естественият хормон кортизол все още работи, може да развие резистентност към кофеина.

Кафето намалява производството на кортизол и снижава енергията. В резултат на това тялото не работи правилно, така че изисква още кофеин. Ако станете рано сутрин преди 8 часа, нивото на кортизол се повишава по-рано. Ако станем по-късно, нивото на кортизол се увеличава по-късно.

Всеки е съгласен, че кафето не трябва да се пие късно вечерта, защото може да наруши съня до шест часа след консумация, въпреки че пикът на активността му е около половин час след изпиването.

Други употреби на кафето:

След сваряването остатъците от студено кафе или остатъците от използваното кафе под формата на прах съдържат голямо количество свързан азот и поради тази причина може да се използва за торене в градината. Голямото съдържание на калий, фосфор и други минерали е добро за развитието на растенията. Остатъците от вареното кафе са безопасен за природата пестицид срещу охлюви. В България често се „гледа на кафе“, като се използва обикновено чашата след като от нея е изпито турското кафе.

Кафеавтомат Philips HD8652/59

Кафеавтомат Philips HD8827/09

Еспресо машина Heinner

Еспресо машина Heinner

Еспресо машина Star-Light

Еспресо машина DeLonghi

 

Още статии

Наднорменото тегло се превръща в заплаха №1... Наднорменото тегло ще задмине тютюнопушенето като причина за рак, сочи доклад, публикуван в САЩ. Спадът на тютюнопушенето и увеличаването на затлъстя...
Енергичните разходки са ключът към здравето... Мащабно изследване в САЩ заключава, че хората, които се разхождат енергично между 10 минути и 1 час седмично, намаляват с цели 18 процента шанса за пр...
Бягане за изгаряне на мазнини... Златни правила за начинаещи Ако сте решили да приложите бягане за изгаряне на мазнини, вероятно сте готови на всичко в името на успеха. Подгответе се...
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.