Кафето не трябва да се пие преди 9 ч. сутринта, разкрива ново научно изследване.

Това се обяснява с факта, че между 8 и 9 часа сутринта нивото на кортизол в кръвта е доста високо.
Кортизолът е хормонът на стреса, който стимулира работата на организма във фаза на събуждане и го разбужда.

Неврологът Стивън Милър от Университета по здравни науки препоръчва сутрешното кафе да се изпие поне 90 минути след събуждането. Взема се предвид, че той съветва събуждането да става около 8 ч., пише Арткухня.

“Кафето сутрин е най-добре да се пие между 9:30 и 11:30 часа сутринта, когато нивото на кортизол в кръвта е ниско”, казва ученият.

Той обяснява, че тялото може тогава по-лесно да обработва стимулиращия кофеин и подчертава друг факт, който малко хора знаят, т.е. този, който вкарва кафе в тялото, докато естественият хормон кортизол все още работи, може да развие резистентност към кофеина.

Кафето намалява производството на кортизол и снижава енергията. В резултат на това тялото не работи правилно, така че изисква още кофеин. Ако станете рано сутрин преди 8 часа, нивото на кортизол се повишава по-рано. Ако станем по-късно, нивото на кортизол се увеличава по-късно.

Всеки е съгласен, че кафето не трябва да се пие късно вечерта, защото може да наруши съня до шест часа след консумация, въпреки че пикът на активността му е около половин час след изпиването.

Други употреби на кафето:

След сваряването остатъците от студено кафе или остатъците от използваното кафе под формата на прах съдържат голямо количество свързан азот и поради тази причина може да се използва за торене в градината. Голямото съдържание на калий, фосфор и други минерали е добро за развитието на растенията. Остатъците от вареното кафе са безопасен за природата пестицид срещу охлюви. В България често се „гледа на кафе“, като се използва обикновено чашата след като от нея е изпито турското кафе.

Кафеавтомат Philips HD8652/59

Кафеавтомат Philips HD8827/09

Еспресо машина Heinner

Еспресо машина Heinner

Еспресо машина Star-Light

Еспресо машина DeLonghi

 

Още статии

Яжте богати на пробиотици храни... Консумирайте богати на пробиотици храни за здравето на червата. Добрите бактерии могат да подобрят храносмилането, да повишат имунитета, да насърчат з...
Доказаха вреда от енергийните напитки... Енергийните напитки могат да провокират повишаване на кръвното налягане и нарушения на сърдечния ритъм, установиха учените от Тихоокеанския университе...
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.