Ето какво се случва когато ядем сладко

Когато ядем сладко
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Всички знаем, че сладките изкушения съвсем не са здравословни. Американско проучване доказва, че приемането на подсладени безалкохолни напитки може да ускори процесите на стареене на клетъчно ниво, също както при пушенето на цигари. Начинът, по който захарта въздейства върху тялото е доста по-сложен отколкото си мислите и тя не причинява просто и единствено напълняване. Като се започне от покачване на нивото на инсулина и се стигне до бъбречни проблеми – това са само част от рисковете, които крие приемането на големи количества захар.

Мозъкът реагира на захарта по същият начин както би реагирал при употребата на кокаин

Приемането на захар създава усещане за щастие като засилва производството на определени химикали като допамин и серотонин. Някои наркотични вещества като кокаинът имат подобно действие. Ето защо ние ставаме зависими към това чувство и всеки път, когато похапваме сладко ни се иска да  го правим отново и отново.


Инсулинът като регулатор на кръвната захар

След като сте поели глюкоза, вашето тяло произвежда инсулин, хормон отделян от панкреаса. Неговата функция е да абсорбира излишната глюкоза в кръвта и да стабилизира нивата на кръвната захар. След като инсулинът си свърши работата, кръвната захар спада отново. Това е моментът, в който след покачването на кръвната захар идва и рязкото понижаване, което ви кара да се чувствате отпаднали. Приемането на твърде много захар може да ви накара да се чувствате уморени. Ако сте гладен или жаден през целият ден това може би е сигнал, че приемате твърде много захар. Вашето тяло реагира като изпраща прекалено много инсулин. От друга страна ако се храните основно със сладки неща ще имате понижен тонус, тъй като ще ви липсват други полезни вещества, които не набавяте (протеин и фибри).

Ще пълнеете ден след ден докато сте гладни

Обяснението е много просто. Излишната захар е равна на излишни калории, което равно на покачване на теглото под формата на мазнини. Тъй като този вид храна не доставя нужните хранителни вещества за сметка на качеството тук се набляга на количеството и ето защо ние го наричаме порочен кръг. Тоест пълнеем докато сме гладни.

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*