Код лилаво

Виолетова енергия
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

В екипа на Sainsbeauty рядко постигаме единодушие, но в едно отношение мненията ни се покриват. Оказа се, че любим цвят ни е лилавото и многобройните му нюанси. За щастие днес всеки може да си позволи да се облича и обзавежда дома си така, а не като в миналото, когато е бил привилегия на богатите и коронованите особи. Стигало се е до крайности. Във Византия например е имало монопол върху производството на лилав плат от императорския двор, а наследниците на трона се раждали в специална пурпурна зала и носели след името си прозвището Багрянородни. Според психолозите предпочитанията към лилавия цвят показва, че такива хора са обърнати повече към духовната, а не към материалната страна на живота. Лилавото присъства в живота ни от най-ранно детство. Всички сме смучели виолетки, а в детската градина вероятно сме изразявали неосъзнатия си все още интерес към срещуположния пол с китка теменужки.

Енергията на лилавото

Ключови думи: Мистерия, Психика, Духовност

Виолетовете хора са динамични, харизматични, визуални и силни личности. Тяхната мисия в живота е да водят и вдъхновяват човечеството. Повечето от тях имат вътрешен стремеж да направят нещо важно с живота си. Тези хора притежават знание и интуиция и имат физическата сила и необходимите ресурси, за да направят промени в собствения си или друг живот. Виолетовете личности са визуални, футуристични и имат високи идеали и надежди за бъдещето. Те обикновено виждат и разпознават “по-голямата картина” на всяка ситуация, без да са затънали с подробности. Те буквално могат да видят бъдещи събития преди да са се случили и възприемат живота чрез своето “трето око” или “вътрешно виждане”. Често пъти имат странни възприятия за околния свят, които изглеждат нереалистични и непрактични. От друга страна, те са теоретици. За тях е важно техните теоретични идеи и проекти да работят и да имат смисъл. Лесно откриват причините за събитията и интуитивно знаят какви стъпки да предприемат.

В природата

Определено и майката природа си пада по лилавото, след като е обагрила с него едни от най-вкусните и полезни плодове като боровинките и къпините. Първите пролетни цветя пък са именно лилавите минзухари, след това се радваме на ободряващата гледка на цъфналите люляци, а полетата с лавандула са истинска налада на очите. Такава, че са се превърнали в любимо място за романтични фотосесии, а предприемчиви фотографи правят луди пари, като взимат по 650 евро от руски туристи, за да ги снимат сред цъфналите лавандулови полета в Бургаско.

В музиката

Много песни са възпяли лилавия цвят, който вдъхновява творците. За всеки първата асоциация вероятно е денс химна на 90-те у нас “Цвят лилав” на Ирина Флорин. Любопитното е, че първоначалната идея на песента е била да е нежна балада и тя е записана именно така, но популярен става ремиксът. Миналата есен се навършиха 20 години от излизането й, което беше отбелязано със специален концерт. “Стая с лилави стени” на Дони също звучеше често в ефира. По света цветът също е на почит. Достатъчно е само едно – Deep Purple, и спираме.

В спорта

Виолетовият цвят намира приложение и в света на спорта, като отново се използва, за да се подчертае царствения характер на съответния отбор. Неслучайно завърналият с в елитната ни група отбор от старата столица Велико Търново Етър е наричан също “виолетовите”. В Европа може би най-популярен е италианският Фиорентина, наричан също “виола”. Той пък е от люлката на Ренесанса Флоренция. В лилаво играе дори и европейският клубен шампион Реал Мадрид, но това е едва трети избор за “кралския клуб”, който традиционно избира белия цвят.

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*