Кои храни подобряват здравето на мъжа

Мъжете, които искат да поддържат и подобрят здравето си, трябва да включват в храненето си червено месо, морска риба, миди, птици и нар, съобщиха от “SberZdorovye” и “SberMarket”, цитирани от БГНЕС.

„Компаниите представиха списък с продукти за поддържане и продължаване здравето на мъжете. Списъкът включва морски риби, миди, червено и птиче месо, нар – тези продукти съдържат най-голямо количество мастни киселини и протеини, които подпомагат синтеза на тестостерон“, пишат те.

“Поради метаболитните характеристики и хормоналния фон храненето на мъжете може да се различава от това на жените. Мускулната тъкан при мъжете е по-развита, за поддържане на мускулната маса е необходим ежедневен прием на протеинова храна. Синтезът на основния мъжки хормон, тестостерон, зависи значително от състава и качеството на консумираната храна”, обяснява диетологът на “SberZdorovye” Маргарита Макуха.

Тя отбелязва, че здравословните полиненаситени мастни киселини, които се съдържат в растителните масла, морските риби, пшеницата, ядките и авокадото, са необходими, за да се поддържа оптимално ниво на тестостерон в организма. Освен това в менюто са необходими цинк и селен – те могат да се набавят от чесън, зърнени храни, банани, зеле, морски дарове и джинджифил.

В същото време т. нар. фастфуд, простите въглехидрати и алкохолът, точно обратното, влияят негативно върху синтеза на мъжки хормони.

„Трябва да се знае, че ежедневната консумация на храни, богати на фибри, витамини и минерали е от съществено значение за поддържането на здравето и е превенцията на заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата и урогениталната системи“, заключава Макуха.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.