Сменяйте често чаршафите, за да се предпазите от алергии и различни болести, съветват учените-микробиолози от Нюйоркския университет. Въпросът не е за подценяване, тъй като човек прекарва в леглото една трета от живота си и ако ползва дълго време един и същ спален комплект, то в него се натрупват голямо количество патогенни микроорганизми и гъбички, което може да отключи различни заболявания.

Използваните между 1,5 и 20 години чаршафи съдържат от 4 до 17 вида потенциално патогенни гъбички. Те могат да отключат астма, алергия и други заболявания. Съветът на учените е чаршафите да се перат поне веднъж седмично, което ще направи употребата им по-безопасна.

Тук трябва да се отбележи, че има някои особености, които са много важни. Сексуално активните трябва да сменят спалните си комплекти още по-редовно или след всеки полов акт, оставил някаква следа по чаршафите, което е на практика неизбежно. Това важи и за дамите, които са в месечен цикъл. Дори най-малкото петънце засъхнала кръв може да послужи за завъждането на микрокърлежи или други паразити, внесени в къщата с дрехи или домашни любимци, които обичат да се гушкат до вас.

Перете не само спалното бельо, но и възглавниците и одеялата. Уверете се, че възглавниците са напълно сухи, преди да ги върнете обратно на леглото, за да се избегне риска от мухъл. Някои хора предпочитат да сменят спалното си бельо два пъти седмично, за да гарантират чистота и свежестта при лягане.

Този начин може би е много практичен особено за летните месеци, когато се потим повече. Освен това съхненето на прането на слънце води до унищожаване на вредните микроорганизми и микроби. Ако в спалнята ви влиза слънце, то хитър метод е да оставяте неоправено леглото, за да може слънчевата светлина да минимизира микроорганизмите по спалното бельо.

Златното правило е да имате подръка три комплекта спално бельо в дома си – един на леглото, един в пералнята и един в гардероба.

Още статии

Да си подредим собствения хладилник... Хладилниците отдавна са част от живота си. Но знаем би как правилно да нареждаме и съхраняваме продуктите в тях? Кое може и кое не бива да поставяме в...
15 трика за по-лесно преместване в нов дом... Пренасянето в нов дом често отнема доста време, пари и нерви. Особено когато трябва да се прави в кратък срок, с което често се сблъскват живеещите по...
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.