Колко сол ни е нужна, за да сме здрави?

Солта е най-популярната подправка, придава наситен вкус на храната, но когато е в твърде големи количества поставя здравето ни под заплаха. Излишъкът от натрий в организма увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, хипертония, инсулти и др. Дневната норма за възрастните е 5 мг. Препоръчваната от СЗО е 3 мг, а при високо кръвно – не повече от 1,5 мг.
Как можем да установим дали приемаме повече сол, отколкото е необходима на организма ни? Специалисти, цитирани от Medik Info, посочват признаците:
Консумация на твърде много полуфабрикати
Прекомерното ядене на „бързи“ храни е първият признак за излишък на сол. На практика всички тези продукти съдържат твърде много натрий, което прави невъзможно спазването на здравословната дневна норма. Добра практика е да поглеждате какво количество сол е посочено в съставките на даден продукт при закупуването му.
Обезводняване
Чувството на жажда и главоболието са характерен признак за обезводняване. Солта лишава организма от течности, предизвиква обезводняване, излишната сол провокира разширяване на кръвоносните съдове в главния мозък, което предизвиква болките в главата.
Подпухнало лице, оттичане на крайниците
Ако често страдате от отоци, трябва да преразгледате хранителните си навици. Излишъкът от натрий предизвиква усещане за подуване, тъй като този елемент въздейства върху водно-солевия баланс на организма и способства за задържането на течности в тъканите. Това влияе негативно не само на теглото, но и на организма като цяло.
Храната е безвкусна
Ако постоянно прекалявате със солта, вкусовите рецептори се притъпяват. В резултат храните ви се струват безвкусни и безсолни.
Високо кръвно налягане
То е признак, че солта задържа течностите в кръвоносните съдове, предизвиква увеличаване на обема на кръвта и повишава налягането върху стените на съдовете.
Болки в бъбреците
Излишъкът на натрий влияе на pH на урината и води до образуване на песъчинки и камъни в бъбреците.
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.