куче

Как да бягаме правилно с куче

Виждали сте ги в паркове и градинки – собственик и куче да правят съвместна тренировка. Тя обаче може да се превърне в пълен кошмар, ако не се спазват някои елементарни правила. Кучето може да ви влиза в краката, да дърпа повода, щом види друго куче и в крайна сметка изживяването да се окаже негативно.

Не взимайте млади или възрастни кучета

Минималната възраст, на която можете да вземете кучето да бяга с вас, е 12 месеца. Тогава то вече е укрепнало физически и няма да се уворява лесно. Прекалено младите кучета бързо се изтощават и трудно ще преодолеят дори 3-5 км. Същото се отнася и за възрастните. Дали вашият приятел е подходяща компания може да се прецени лесно. Ако кучето ви е станало по-малко подвижно по време на игрите, спи повече и т.н. – то вече му е минало времето за джогинг. Да не забравяме, че с възрастта и при кучетата се появяват заболявания, а една свръхинтензивна тренировка може да доведе до инсулт или инфаркт.

Задължителна дресировка

Добре е кучето да е минало курс по дресировка и да изпълнява някои основни команди като „Стой“, „До мен“, „Стани“, „Седни“.

Не тичаме с куче на асфалт

Дори за куче в разцвета на силите си това може да е опасно за възглавничките на лапите. От дългото бягане те се протриват, което предизвиква болки. Натоварването се отразява негативно и на костната система, която при кучетата напълно се развива на около 2-2,5 години. Ако кучето е младо, то бягането върху асфалт може да доведе до неправилен растеж на костите, изкривявания и т.н. Затова избирайте по-щадящи повърхости като парк или лекоатлетическа писта, доколкото имате достъп до такива съоръжения.

С повод или не?

Ако кучето ви изпълнява командите, то повод не ви трябва. За всички останали случаи е задължителен. Най-добре е поводът да е закрепен на кръста, защото така ръцете ви ще са свободни. Недостатъкът е, че не може да регулирате дължината му.

Не бягаме с разгонено куче

В такъв случай е най-добре да си остане вкъщи, защото става трудно за контролиране. В този период кучето е свръхчувствително на миризми, ще спира да души, а може и да ви доведе още свои събратя за компания, ако е женско.

Не го храним преди бягане

Препоръчително е кучето да бяга около 2 часа след хранене, защото непреработената храна може да доведе до бърза умора. Задължително си носете обаче вода.

Увеличаваме натоварванията

Кучето, също като човека, скача според тоягата или с други думи – нужни са му тренировки, за да покаже добра форма. Затова не го тормозете с 5 км още на първото ви излизане. Увеличавайте дистанцията всеки ден и следете как му се отразява допълнителното натоварване. Започнете с 2-3 тренировки седмично, като ги увеличите до 4-5. В силен студ, дъжд и вятър, по-добре го оставате у дома, тъй като една 15 минутна разходка ще му е напълно достатъчна.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.