Пролетта е любим сезон на всички. Природата се събужда, ние хващаме с шепи натрупаната маса около кръста през зимата и решаваме да я премахнем. Купуваме си нови маратонки, излизаме в парка или сред природата и хоп – ставаме жертва на ухапване на кърлежи.

Не разполагаме със статистика колко са вече жертвите на опасния кръвопиец, чието ухапване може и да смъртоносно. Причините са много, като сред тях е и народопсихологията на българина да се справя с всичко сам или доверявайки се на съвети, прочетени в мрежата.

Особено застрашени от ухапвания са любителите на бягането. Опитните в това знаят как да се предпазват, затова материалът ни е насочен към начинаещите, като те са отправени от професионален лекоатлет и триатлонист, който знае как да се предпази.

„Трябва да се облечете така, че откритите участъци от кожата да са минимални. В идеалния случай това трябва да са само лицето и дланите. Повечето начинаещи бегачи си обуват чорапи за маратонки, които свършват с височината на обувката, но именно тази област на ходилото е най-често атакувана от кърлежите. След това той може да пропълзи и да се закачи където си поиска. За дамите и хората с дълги коси е препоръчително да носят шапка, за да попречат на кърлежа да се скрие там. Друго основно правило е да обработим облеклото, ръцете и лицето със спрей проив кърлежи. Това не дава 100-процентова гаранция против ухапвания, но намалява вероятността. Разбира се, пазете очите от попадане на препарата“, споделя нашият експерт.

Любими на кърлежите са поляните с трева и влажните зони около водоеми. Избягвайте ги, като избирате пътеките с минимум растителност. По принцип парковите пространства в София са обработени срещу кърлежи и макар и да няма 100% гаранция, са далеч по-безопасни. Друг основен съвет е през пролетта просто да смените мястото си за тренировка от парка в някой училищен двор или стадион.

Не е нужно да се подлагате на опасност, след като има достъпна алтернатива. След тренировка всеки обикновено си взима душ. Това е удобен момент да се огледате внимателно и да видите дали не сте станали жертва на кърлеж. Те обикновено обичат зони като подмишниците, вътрешната страна на бедрата. Проверете и косата си, а дрехите изпирайте. Така ще намалите вероятността някой от тях да се е скрил в гънките им и да ви ухапе при удобен случай.

Ако все пак сте станали жертва на ухапване вариантите за спасение не са много. Народната медицина казва да го намажете с олио и да го отделите с пинсета, като въртите обратно на часовниковата стрелка. Проблемът е, че насекомото може да умре и да не може да бъде изследвано дали е приносител на опасна инфекция. В идеалния случай трябва да го отнесете живо в бурканче за анализ, а вие също да си направите кръвно изследване.

Такова се прави в Националния център по заразни и паразитни болести, а ето какво ни съветват от институцията:

ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ
1. Запазете кърлежа след отстраняването му от тялото. Кърлежът може да се изследва в лаборатория „ Предавани с кърлежи инфекции” към НЦЗПБ.
Изследването включва:
а) микроскопско определяне на неговия вид (различните видове кърлежи предават различни заболявания), стадия на развитие, дали е изваден цял и
б) откриване ДНК на причинителя на Лаймската болест – Borrelia burgdorferi с генетични техники (полимеразна верижна реакция)
2. Минимум 20 дни след ухапването е препоръчително да се направи серологично изследване на пациента. Серологичното изследване включва тестове за скрининг (ELISA) и потвърдителни тестове (имуноблот).
3. Работното време на лабораторията с пациенти е от понеделник до петък между 8,30 ч. и 13,30 ч. Без предварително записване. Можете да донесете направо серум или да бъде взета кръв на място (не е необходимо да е на гладно и жадно). За деца до 10 години обезателно носете серум (достатъчен е 1 мл).
4. В случай на настъпили оплаквания преди 20-ия ден се обърнете към личния лекар за предписване на необходимото лечение.
5. След провеждане на антибиотично лечение е необходимо да се изчака минимум 1 месец, преди да се направи контролно серологично изследване.
6. Серумни проби могат да се изпращат и от страната с куриер на адреса на НЦЗПБ, за Лаборатория „Предавани с кърлежи инфекции”, с придружително писмо с имената пациента, за каква инфекция да се изследва, адрес и телефон за връзка, евентуално информация за предишни изследвания и/или лечения.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.