Кюстендил

Кюстендил не е само череши и Мая Манолова

Каква е първата ви асоциация за град Кюстендил?

Не се напъвайте, знаем, че това са черешите, с които регионът е пословичен, а събирането на реколтата се превръща в мини гражданска война заради набезите на мургавите братовчеди в градините на стопаните. Втората вероятно е с бившия депутат и настоящ омбудсман Мая Манолова, която е от града и редовно флиртува с произхода си, като черпи именно с череши от новата реколта народните избраници в началото на лятото. Третата вероятно е покойния силов бос Васил Илиев, но вече изминаха доста години от убийството му и героят от 90-те вече е позабравен от младото поколение. Едва като четвърта може да изникне тази, че в града е творил и създал най-великите си произведения големия ни художник Владимир Димитров – Майстора.

При всички положения Кюстендил е град, който предлага много повече за неспокойните души, настроени патриотично за уикенда. Градът е разположен в Югозападна България и е изключително древен. Първите свидетелства за съществуването му са от тракийско време и датират от преди новата ера. По-късно той се появява под името Велбъжд в грамота на византийския император Василий Втори през 1019 година. Сред културните забележителности, които са задължителни за посещаване при пътуване до Кюстендил, са Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, Къщата музей Димитър Пешев, , Църквата Св. Георги, Парк Хисарлъка, където природата е изключителна и има много запазени римски останки. Сред природните забележителности в близост до града се намират водопада Полска Скакавица, Стобските пирамиди и други. Разстоянието от София до Кюстендил е само 85 км. Пътува се удобно с кола, а избралите влака също имат много опции. Железницата минава през Радомир, което увеличава разстоянието до 102 км. Цената на билета за възрастен е 7,10 лв, а времетраенето на пътуването е между 2,30 и 3,10 часа, но заради ремонтите по инфраструктурата може и да има известно закъснение.

Ако сте избрали двудневна екскурзия, може да потопите уморените си от пътуване тела в минералните води на басейните на някои от СПА хотелите. Най-известен е „Стримон Гардън“, но вие може да изберете и друг, изборът не е малък. Умореният от обиколки на забележителности турист може да подкрепи силите си в популярните заведения „Флора Бургер“ и най-посещавана в града пицария „Френдс“, която е любимо място за срещи на местните хора. Каквото и да решите за уикенда, няма да сгрешите. Най-грешното решение ще е да прекарате деня пред телевизора!

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.