Манастирът тесен за мойта душа e

Драгалевски манастир
- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Задава се поредният дълъг уикенд, а вие се чудите как да оползотворите предстоящите три неработни дни. Имаме идея за вас как да съчетаете патриотичното настроените от Денят на независимостта 22 септември с религиозното чувство. В региона на София са съсредоточени най-големия брой манастири в цяла България. Неслучайно територията е носила прозвището Мала Света гора, тъй като на нея е имало цели 14 манастира по протежението на Витоша и съседните планини. Някои от тях съществуват и до днес.
Най-популярните са Драгалевски манастир “Св. Богородица Витошка”, Кладнишки манастир “Св. Николай” , Кокалянски манастир “Св. Архангел Михаил”, Германски манастир “Св. Иван Рилски”, Горнобански манастир “Св. Св. Кирил и Методий” и други. Предлагаме ви подбор от 3+1 манастира, които може да разгледате през почивните дни, като приоритет е достъпността.

1. Драгалевски манастир “Света Богородица Витошка”

Безспорно е един от най-красивите в околностите на София, като покрай него минава популярна туристическа пътека, която води до Алеко. За първи път се споменава в грамота на цар Иван Шишман през 14 век. Съвременният си вид добива около 1868 г., когато били обновени и манастирските сгради, като било издигнато дълго двуетажно крило с паянтови измазани аркатури на чардаците. Само на няколко километра от него в посока към Владая се намира прочутата Боянска църква.

2. Кремиковски манастир "Свети Георги Победоносец"

Разположен е на около 3 км от едноименния квартал в местността "Градището". Тръгвате по "Ботевградско шосе" и следите табелите. Най-добре е да оставите колата си в подножието и да стигнете пеша по приятния асфалтиран път. Той също е основан през 14 век, на няколко пъти е разрушаван от завоеватели и природни бедствия. След Освобождението в него се настаняват няколко монахини бежанки, които му вдъхват нов живот. През 80-те години на ХХ век му е извършена мащабна реставрация, която го превръща в приятно място за обитателките му и потока от вярващи, който не стихва.

3. Кладнишки манастир "Свети Николай"

Рязко сменяме посоката и отиваме на южните склонове на Витоша. Кладнишкият манастир се намира на около 1 км от едноименното село и на 20 км от София. Изключително достъпен е с автомобил и пеша. В миналото е бил по-високо в планината, а новото си място е придобил в средата на 19 век с даренията на местен вярващ, който става и негов игумен. Пътьом може да разгледате и Владайския манастир "Света Петка". До него също води хубав асфалтиран път, което обаче се превръща в нож с две остриета, тъй като в околностите му е възникнало нерегламентирано сметище, подхранвано редовно от некултурни граждани. Той също датира от Средновековието, но е бил сринат до основи от кръстоносци през 14 век и възстановен от цар Иван Шишман, който обичал да го посещава. Като сграда манастирът е доста скромен, но истинското му богатство са десетте няколковековни дъба в двора му, под чиято сянка са обичали да отмарят хайдути.
Който и маршрут да изберете, няма да сбъркате. И не забравяйте, че за да е приятна разходката сред природата, съществена роля играе и екипировката.

Shadow
Slider

Вижте още статии

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Be the first to comment

Leave a Reply

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*