Темата мръсен въздух в София и страната доминира новинарските емисии и социалните мрежи в първите дни на новата 2018 година. Причините за замърсяването с изключително опасните фини прахови частици са разнообразни, затова и решенията трябва да са в много посоки, като част е и личната ни отговорност към заобикалящата ни среда.

Проблемът е характерен за големите градове, какъвто е и София. Допълнително масло в огъня наливат остарелия автомобилен парк, отоплителния сезон, мръсните улици и чисто природни фактори като атмосферното налягане, безветрието и други. Мръсният въздух е причина за белодробни заболявания, като нивото им вече е такова, че може да се говори за епидемия, казват медицински специалисти.

Това за което не си даваме сметка е, че проблемът с мръсния въздух стои още по-остро в затворени помещения. Не всеки проветрява редовно, а и в ситуации като настоящата, не е сигурно, че от това би имало ефект.

Въздухът в затворено помещение съдържа остатъци от полени, прах, фини прахови частици, мухъл, изпарения от битовата химия и козметичните продукти, газове от рода на родон, въглероден моноксид, формалдехид и азбест. Както и животински косми, спори и акари, ако имате домашни любимци.
Спасението е в прекарване на повече време на открито високо в планината, където въздухът е чист.

Има и някои прости правила за по-чист въздух вкъщи, обобщени от сайта vimax.bg.

– Да намалите употребата на химични препарати. Заложете на парочистачка, която работи само с вода.
– Проветрявайте редовно помещенията поне по 10 мин. на ден, дори през зимата.
– Не простирайте прането вътре в дома Ви.
– Редовно сменяйте спалното бельо и кърпите. Перете ги на висока температура.
– Не оставайте влагата в дома, използвайте влагоуловител.
– Редовно почиствайте филтъра на климатика. Поне 1 път в месеца и на 2 седмици, ако в стаята се спи.
– Отстранявайте плесента и мухъла веднага след забелязването им.

Модерните климатици от висок клас съдържат съдържат филтрираща система, но ако сте на централно отопление или твърдо гориво, то съществуващите отдавна на пазара устройства, наречени въздухоочистители, са перфектното, ако не и единствено решение.

Как най-общо казано действат те, научаваме отново от vimax.bg:

– Предварителен филтър, който премахва големите прахови частици, както и космите от домашни животни.
– Биофилтър, който обезврежда вирусите във въздуха.
– Плазмен йонизатор, който зарежда положително прахът и полените и ги изпраща към електрическия филтър.
– Сепарираща серпентина, която служи за генериране на електрони, които се движат с висока скорост и ефективно разграждат неприятните миризми и формалдехидите.
– Електростатичен филтър, който абсорбира прахът. Той има лицева страна и фотокаталитичен миещ се филтър.
– Дезодориращ катализатор, който абсорбира и неутрализира миризмите преди въздухът да се върне в помещението, след което усещането при вдишване е, че сте като високо в планината, казват доволни потребители.

Инвестицията за подобен уред е различна според марката и модела. Така например овлажняващ въздухоочистител на лидера в климатизацията Daikin достига до 999 лева.

Има и модели на значително по-ниски цени, но съветът ни е да побързате, защото проблемът мръсен въздух в София няма да се реши от днес за утре, а от друга страна здравето няма цена, особено ако става въпрос за децата ни.

Въздухопречиствател Daikin MC70L, Ниво на шум 16 dBВъздухопречиствател Daikin MC70L, Ниво на шум 16 dB

КУПЕТЕ СЕГА

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.