Направете си работещ домашен офис

На фона на коронавируса все повече се увеличават препоръките за работа от вкъщи, за да се ограничи разпространението на вируса.

Работа от вкъщи и гъвкаво работно време препоръча на бизнеса в средата на седмицата и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева като част от мерките да се ограничи разпространението на вируси и в частност на COVID-19.

Такава беше препоръката и на Световната здравна организация (СЗО). Компаниите, които са част от мултинационални бизнеси, вече са включили повече хора в групата на работещите дистанционно още преди въвеждането на извънредно положение в България в петък.

Преминаването на работа от вкъщи звучи като лесна за осъществяване промяна, но това може да е лъжливо усещане.

Дистанционната работа дава повече свобода и гъвкавост. В същото време повечето хора са работили от вкъщи от време на време и то за отделни дни, затова не приемат средата в дома си като работна. Авторът на FORBES Ади Гаскъл дава съвети за това как да си създадеш работещ домашен офис.

Едно от първите неща, които трябва да обмислиш, е от каква техника ще имаш нужда, за да изпълняваш задълженията си – ще имаш ли нужда от принтер, ще провеждаш ли много конферентни или видео разговори, ще се налага ли да провеждаш виртуални срещи или интервюта.

За щастие, в повечето случаи няма да имаш нужда от закупуване на допълнителна техника, но можеш да потърсиш приложения и програми, които да ти помогнат за този преход.
Светлината в помещението също е от голямо значение. В идеалния случай ти трябва много естествена светлина, както и добро изкуствено осветление за моментите, когато тя не е достъпна, особено ако ще провеждаш видео разговори.

Важно е да си осигуриш и спокойствие, най-вече ако през деня в дома ти има и други хора. Имай предвид, че шумът ще ти пречи у дома също толкова, колкото това е факт и в офиса. Опитай да се отделиш физически от околните в различна стая или с помощта на някакъв тип прегради. Помисли например за по-малък шкаф, който можеш да поставиш до бюрото си. Той може да служи за разделяне на пространството, а и ще ти е удобен за организиране на документи.

При дистанционната работа не се налага да спазваш зададени от компанията политики за безопасност и запазване на добро здравословно състояние, но все пак не ги пренебрегвай. Вече е доказано, че седенето дълго време на едно място води до риск за здравето.

Имай предвид и че повечето мебели поставят тялото в неестествена позиция, затова не забравяй да ставаш поне веднъж на всеки час. Можеш да се възползваш от това, че си вкъщи, и да правиш разтягания или да излезеш на кратка разходка.

За да си създадеш възможност за повече движение, не поставяй близо до себе си всичко, което ще ти е необходимо за работния процес. Например, постави телефона си поне на метър разстояние.

Така ще ти се наложи да станеш от бюрото, за да проведеш разговора.

Когато имат тази възможност, много хора биха предпочели да избегнат дългия път до офиса и да работят на място, където имат повече контрол, особено на фона на коронавируса. Дори и след края на тази криза е възможно много бизнеси да дадат такава възможност на служителите си.

Ако обмисляш за себе си тази възможност, използвай настоящата ситуация като тест и започни подготовката.

Не забравяй да споделиш!