Спектакъл по текст на класика на българската литература Димитър Димов ще бъде първата премиера на Народния театър “Иван Вазов” за новата година 2018 г. Репетициите за представлението “Виновният” с режисьор Юрий Дачев вече започнаха, а премиерата ще бъде на 13 януари догодина. Драматургичната версия и сценичната редакция са дело на Юрий Дачев, а в спектакъла участват Стоян Пепеланов, Илиана Коджабашева/Ева Данаилова, Христо Чешмеджиев, Виктория Колева, Павел Иванов и Емануела Шкодрева. Сценографията и костюмите са на Радина Близнакова, а музиката е на Асен Аврамов. “Виновният” е пиеса за доверието и лъжите в човешките отношения, за пластовете на миналото, които крие всеки от нас, за това, колко двойнствени можем да бъдем и към себе си, и към останалите. И когато балонът от заблуди се спука, кой е виновният?”, пита Дачев и търси отговор в спектакъла си. Текстът на Димитър Димов е писан през 1959 година, но темите в него са актуални и сега – и днес сме изправени постоянно пред избори, от които зависи пътят ни, и днес неказаното е също толкова важно, колкото и казаното.

Накратко

“Отело” с премиера във Военния 

“Как се играе ревност, любов, предателство? Как се играе Отело, Дездемона, Яго?” На тези въпроси търся отговор от актьорите и себе си”, казва режисьорът на новия спектакъл “Отело” във Военния театър – Иван Урумов. Премиерата беше на 13 ноември, а в нея взеха участие актьорите – Иван Радоев, Гергана Данданова, Георги Къркеланов, Веселин Ранков, Веселин Анчев, Мимоза Базова, Владислав Виолинов, Тигран Торосян, Анастасия Ингилизова, Луизабел Николова, Симеон Дамянов, Калин Иванов и Йордан Алексиев. Сценонографията е дело на Нина Пашова, а музиката на Добрин Векилов – Дони. “Отело” ще се играе на 18 декември и на 18 януари от 19,00 часа във Военния театър.


Шедьовърът “Корсар” за първи път у нас

На 24 ноември за първи път на сцената на Софийската опера и балет ще се играе премиерата на балета “Корсар” от Адолф Адам. “Балетът “Корсар” е един от известните класически балети, който ние ще включим с огромна радост в репертоара си”, разказа Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балетната трупа на Софийската опера и балет. Сара-Нора се запознава с Елдар Алиев, световноизвестен балетист, хореограф и педагог през 2014 година, на Международния балетен конкурс във Варна. Тогава хореографът обещава да постави в София своя редакция на прочутия балет. Алиев пътува няколко пъти до операта ни, за да се запознае със състава на балета, с оркестъра и диригентите, които ще работят над “Корсар”. Елдар Алиев пристига на 17 ноември в София и ще бъде до 24 ноември, за да е заедно с колегите си от България до премиерата на шедьовъра. Следващите спектакли през ноември са на 25 и 26.


“Бетовен” в зала “България”

Лудвиг ван Бетовен със Симфония No 9 ще изпълнят Беса Лугичи, Матео Дезоле, Даниела Дянкова и Юлиян Константинов на 23 ноември от 19,00 часа в зала “България”. Диригент е Иво Венков. Участва и Национален филхармоничен хор “Св. Обретенов” с диригент Славил Димитров.

- СПОДЕЛИ С ПРИЯТЕЛИ -

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.