Оборудвайте домашен фитнес само за 400 лева

Периодът на самоизолация и карантина заради коронавируса може да се окаже доста травмиращ психиката, а и тялото за свикналите с чести физически упражнения.
Досега те намираха алтернатива в заниманията на открито, но и на това идва края, след като заради масови нарушения на забраната за струпване на повече от двама възрастни на едно място се обмислят и по-строги мерки.
И действително – липсата на развлечения в града изкара сред природата много възрастни и ученици, които са във ваканция и сякаш нехаят за опасностите. Ако в делничен ден например по целия маршрут от Владая до Тихия кът е било нормално да срещнете максимум 2-3 човека, а понякога и нито един, то сега броят им е нараснал драматично нагоре.
За да сте готови и да не ви сварят неподготвени новите мерки, които се обсъждат в щаба, ви предлагаме някои идеи как да си оборудвате най-бюджетния домашен фитнес. Истинските маниаци едва ли имат нужда от идеи, тъй като вече са го сторили. Предложенията ни са наистина любителски, но предлагат разнообразие в изживяването.
Опитът показва, че влагането на голяма сума в кростренажор и велоергометър не е целесъобразно, тъй като след първоначалният ентусиазъм обикновено те се превръщат в скъпа закачалка или сушилка за дрехи.
Гирички и дъмбели – Ако вече имате, може да ги изтупате от праха. Ако пък нямате и не искате да купувате, може да дамените тежестите с пълни вода или пясък бутилки. Комплект от 2 гири по 3 кг струват около 25 лева. Гумираните струват повече, но са и по-естетични и безопасни за употреба.
Foam Roller – Това е уред за масажиране, който върши чудна работа след тренировка. Издадените му части масажират краката, гърба, седалището. 10-15 минути употреба оси облекчение. Той също струва около 25 лева.
TRX – Това е мултитренажор, който се ползва с изключителна популярност, тъй като е леснопреносим и заема малко място, тъй като се събира в дамска чанта. Измислен е преди 15 години от американския морски пехотинец Ранди Хетрик. Посредством карабинер или кука със закопчалка, която се използва в алпинизма, той се фиксира на кука, тръба или парапет. Може и да се защипе на вратата, като за допълнителна стабилност тя се заключва. Ако имате двор или голяма тераса с изглед към Витоша, може да правите тренировките и на открито. Струва около 100 лева.
Постелка за йога и аеробика – Вземете си непременно. Заема малко място, навива се на руло и изглежда естетично, дори и когата не се ползва. В зависимост от марката струва различно, но честно казано, няма голяма разлика. Средната цена е около 35 лева.
Въже за скачане – Това е царят на евтината тренировка. Струва 10 лева и е изключителен уред за развиване на координацията и издръжливостта. Само за 2 минути ще сте от изпотени до капнали според формата.
Фитбол или швейцарска гимнастическа топка – Всеки ги е виждал, защото станаха и част от интериора на модерните офиси, където някои ги използват вместо стол при работа с компютър. На нея може да се правят всякакви упражнения, които обикновено са показани на опаковката. Значително подобрява стойката и е полезна за гърба.
Bosu ball или босу бол – това е полусферична топка за развитие на баланса и равновесната устойчивост, като укрепва околоставната тъкан. Уредът издържа и хора с голямо тегло. Твърдостта зависи от количеството въздух в уреда.
Топката босу се използва за изпълнение на разнообразни физически упражнения за баланс и равновесна устойчивост, сила и силова издръжливост, ловкост и други физически качества. Има подходящата за това еластичност и мекота. Може да се използва в комбинация с гирички или ластици за съпротивление. Цената варира от марката, но средно може да приемем, че е 150 лева.
Другата добра новина е, че всичко изброено все още може да бъде закупено и онлайн, като в България има доста добре развити електронни магазини за спортни уреди и стоки.
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.