Омега-3 таблетки

Омега-3 таблетки – това е решението!

Какво е Омега-3?


Омега-3 са вид мастни киселини, които са изключително важни за здравето. Те могат да имат много добро влияние върху мозъка и тялото. Малко хранителни вещества са изследвани толкова, колкото Омега-3 таблетки. В много случаи те се използват като хранителна добавка, което значително подобрява здравето на човека.

С какво е по-различна мастната киселина Омега-3 от другите?

Тялото ни синтезира мазнини самостоятелно, но това не се отнася за Омега 3. Тя се образува самостоятелно в тялото на човека само при приемане на правилните храни, като риба, растителни масла, авокадо, ядки (особено орехи), ленени семена, ленено масло и листни зеленчуци. Тези храни са изключително богати на Омега-3 и се препоръчват за подобряване на зрение, памет, мисловна дейност и още много. Нека изброим защо е толкова пълноценна и с какво би помогнала тази хранителна добавка.

1. Омега-3 таблетки могат да се борят успешно с депресия и безпокойство

Депресията е едно от най-често срещаните психични разстройства в света. Симптомите включват тъга, летаргия и обща загуба на интерес към живота. Тревожността също е много често нарушение и се характеризира с постоянна тревога и нервност. Интересното е, че проучванията са установили, че хората, които консумират редовно омега-3 таблетки, са по-малко склонни да изпадат в депресии. Нещо повече, когато човек с депресия или тревожност започне да приема омега-3 добавки, симптомите се подобряват.

2. Омега-3 таблетки могат да подобрят здравето на очите

Омега-3 мастната киселина, наречена DHA, е основен структурен компонент на ретината на окото. Тя може да помогне за предотвратяването на макулна дегенерация, която може да причини увреждане на зрението и слепота.

3. Омега-3 могат да стимулират здравето на мозъка по време на бременност и ранен живот

Получаването на достатъчно омега-3 по време на бременността е свързано с множество ползи за детето, включително:

  • По-висока интелигентност
  • По-добра комуникация и социални умения
  • По-малко поведенчески проблеми
  • Намален риск от забавяне на развитието
  • Намален риск от ADHD, аутизъм и церебрална парализа

4. Омега-3 таблетки може да намали рисковите фактори при сърдечни заболявания

Сърдечните атаки и удари са водещите причини за смърт в света. Преди десетилетия изследователите отбелязват, че общностите, които ядат риби, са имали много ниски нива на тези заболявания. По-късно е установено, че това  се дължи на консумацията на омега-3. Оттогава насам омега-3 мастните киселини разкриват многобройни ползи за здравето на сърцето.

5. Омега-3 могат да намалят симптомите на ADHD при децата

Омега-3 таблетки помагат в борбата с несъстоятелността и способността за изпълнение на задачите. Те също така намаляват хиперактивността, импулсивността, безпокойството и агресията.

Напоследък изследователите оценяват доказателствата, които стоят зад различните лечения при ADHD. Те открили, че добавянето на рибено масло е едно от най-обещаващите терапии.

6. Омега-3 може да се бори с възпалението

Нуждаем се от мастната киселина, за да се борим с инфекциите и да възстановяваме тялото. Понякога обаче възпалението продължава дълго, дори и без наличие на инфекция. Това се нарича хронично (дългосрочно) възпаление. Известно е, че хроничното възпаление може да допринесе за почти всяка хронична западна болест, включително сърдечни заболявания и рак. Омега-3 мастни киселини могат да намалят производството на молекули и вещества, свързани с възпаление, като възпалителни ейкозаноиди и цитокини.

7. Омега-3 може да се бори с автоимунни заболявания

Омега-3 мастни киселини могат да подпомогнат борбата с няколко автоимунни заболявания, включително диабет тип 1, ревматоиден артрит, улцерозен колит, болест на Crohn и псориазис.

8. Омега-3 таблетки могат да подобрят психичните разстройства

Изследванията показват, че омега-3 добавки могат да намалят честотата на промени в настроението и рецидивите при хора с шизофрения и биполярно разстройство. Приемането на омега-3 мастни киселини може също да намали насилственото поведение.

9. Омега-3 може да помогне за предотвратяване на рак

Приемът на омега-3 може да намали риска от някои видове рак, включително рак на дебелото черво, рак на простатата и рак на гърдата.

10. Омега-3 могат да намалят астмата при децата

Астмата е хронично белодробно заболяване със симптоми като кашлица, задух и хрипове. Тежките астматични пристъпи могат да бъдат много опасни. Те са причинени от възпаление и подуване на дихателните пътища на белите дробове. Нещо повече, процентите на астма се увеличават през последните няколко десетилетия. Няколко проучвания свързват консумацията на омега-3 с по-нисък риск от астма при деца и млади хора.

11. Омега-3 могат да намалят мазнините в черния дроб

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване (NAFLD) се среща по-често, отколкото предполагате. Тази болест се е увеличила с епидемията от затлъстяване и сега е най-честата причина за хронично чернодробно заболяване в западния свят. Доказано е, че добавянето на омега-3 мастни киселини намалява мастната тъкан и възпалението при хора с неалкохолна мастна чернодробна болест.

12. Омега-3 може да подобри здравето на костите и сухожилията

Остеопорозата и артритът са две общи нарушения, които засягат скелетната система. Проучванията показват, че омега-3 може да подобри здравината на костите чрез увеличаване на количеството калций. Това води до намален риск от остеопороза. Омега-3 може също да помогне при артрит. Пациентите, приемащи омега-3 добавки, съобщават за намалена болка в ставите и повишена сила на хващане.

13. Омега-3 могат да облекчат менструалната болка

Омега-3 мастни киселини могат да намалят менструалната болка. Едно проучване дори установи, че добавката на омега-3 е по-ефективна от ибупрофен или противовъзпалително лекарство.

14. Подобрен е сънят

Добрият сън е една от основите на доброто здраве. Изследванията показват, че лишаването от сън е свързано с много заболявания, включително затлъстяване, диабет и депресия. Ниските нива на омега-3 мастни киселини са свързани с проблеми със съня при деца и обструктивна сънна апнея при възрастни. Ниските нива на DHA също са свързани с по-ниските нива на хормона мелатонин, което ви помага да заспите. Изследванията както при деца, така и при възрастни показват, че добавянето на омега-3 увеличава продължителността и качеството на съня.

15. Омега-3 мазнините са добри за вашата кожа

DHA е структурен компонент на кожата. Той е отговорен за здравето на клетъчните мембрани, които съставляват голяма част от кожата. Здравата клетъчна мембрана води до мека, влажна, гъвкава и без бръчки кожа. Подпомагат се:

  • Хидратацията на кожата.
  • Предотвратяване на хиперкератинизацията на космените фоликули (малките червени подутини често срещани на ръцете)
  • Предотвратяване на преждевременно стареене на кожата
  • Предотвратяване на акне
  • Omega-3 също така предпазва кожата от увреждане от слънцето
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.